GÜNDEM

Kürtler Suriye’de ne bekliyor? 2024 anketi ile Suriye’ye yönelik Kürt görüşleri ortaya çıktı

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Türkiye'deki Kürtlerin Suriye'nin durumu ve geleceği hakkındaki görüşlerini ortaya koyan bir anket gerçekleştirdi. 21-25 Aralık 2024 tarihleri arasında 761 Kürt yurttaşın katıldığı araştırma, Suriye ile ilgili farklı beklenti ve düşünceleri yansıtıyor.

Abone Ol

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 21-25 Aralık 2024 tarihleri arasında, Suriye'nin mevcut durumu ve geleceğine yönelik bir anket çalışması gerçekleştirdi. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Tunceli ve Van'da yaşayan 761 Kürt yurttaşın katıldığı araştırma, Türkiye'deki Kürtlerin Suriye ile ilgili düşüncelerini ortaya koydu.

Türkiye-Suriye İlişkileri Olumlu Bulunmuyor

Ankete katılanların %78,8’i Türkiye’nin Suriye ile mevcut ilişkilerini "olumsuz" bulurken, sadece %10,9’u "olumlu" yanıtını verdi. Ayrıca katılımcıların %80,4’ü, yeni Suriye yönetiminin Türkiye ile olan ilişkilerini de "olumsuz" değerlendiriyor.

Kürtlerin Suriye Yönetimine Dahiliyeti

Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından biri, katılımcıların %92,4’ünün "Suriye’nin yeni yönetimine Kürtler dahil edilmeli" görüşünü savunması oldu. Kürtlerin siyasi temsiliyeti ve kazanımlarını koruma gerekliliği ankette öne çıkan talepler arasında yer aldı.

Suriye'nin Geleceği: Şeriat mı, Federal Sistem mi?

"Esad sonrası Suriye’de nasıl bir yönetim şekli oluşacak?" sorusuna, katılımcıların %64,1’i "Şeriata uygun bir devlet", %23,5’i ise "Federal/özerk bir devlet" yanıtını verdi.

PYD/SDG’nin Rolü ve Kürtlerin Kazanımları

Ankette, "PYD/SDG’nin Kürtlerin kazanımlarını koruyabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların %42’si "Evet", %33’ü "Kısmen", %14,8’i ise "Hayır" cevabını verdi.

Demokratik ve Federal talepler

Kürtlerin yeni Suriye düzenindeki rolüne ilişkin açık uçlu bir soruya verilen yanıtlar şu şekilde:

  • %23,6: Demokratik özerk yapılanmalarıyla yer almalı.
  • %11,6: Federal yapıda olmalı.
  • %7,9: Kürt kimliğine yönelik kazanımlar korunmalı.
  • %6,7: Yeni hükümette yer almalı.
  • %6,5: Demokratik düzenin kurulmasına öncülük etmeli.