Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda endişe verici bir güncelleme yaptı. Son günlerde yapılan denetimlerle, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş ürün sayısının 72'ye çıktığı bildirildi. Taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürün sayısı ise 552 olarak kaydedildi.

Biberonuna tiner, çorbasına çamaşır suyu koyan annenin şoke eden itirafları Biberonuna tiner, çorbasına çamaşır suyu koyan annenin şoke eden itirafları

Bozulmuş ve değiştirilmiş ürünler

Bakanlık, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde paylaştığı güncel bilgilere göre, bozulmuş ve değiştirilmiş ürünlerin sayısındaki artış, tüketici sağlığını tehdit eden durumların ciddiyetini gözler önüne seriyor. Listede, bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ kullanılması, kanatlı eti ve sakatatların yanı sıra domuz etinin de başka ürünlerle karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk yer aldı.

Köfteci Yusuf skandalı

Son günlerde dikkat çeken bir başka gelişme ise, "Köfteci Yusuf" adıyla bilinen işletmenin, ürünlerinde domuz eti kullanıldığı iddialarıyla gündeme gelmesi oldu. Bursa Yenişehir'deki iki şubesinde şubat ayında yapılan denetimlerde, köfte ve dana eti döner ürünlerinde domuz etine rastlandığı belirtildi. Bu nedenle, işletme "sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar" kategorisine eklendi.

Şirketin reddedişleri

Köfteci Yusuf'un sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, ürünlerinde domuz eti kullanılmadığı iddia edilerek, numune alma işlemlerindeki teknik hataların analiz sonuçlarını çarpıttığı belirtildi. Şirket, Türkiye genelinde 280 şubesi ve 12 bin çalışanıyla bu tür tağşişlerin mümkün olmadığını savundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın güncellediği liste, gıda güvenliği konusunda tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Bozulmuş ve değiştirilmiş ürünlerin sayısındaki artış, gıda denetimlerinin önemini ve sağlıklı gıda tüketiminin gerekliliğini gözler önüne seriyor. Tüketicilerin, gıda ürünlerini alırken daha dikkatli olmaları ve güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmaları gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: Capital