Van'da, Büyükşehir Belediyesi tarafından 24 yıldır hizmet veren kilim atölyelerinde kadınlar, yörenin kültürel zenginliğini yansıtan kilim motiflerini özenle işleyerek hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de unutulmaya yüz tutan dokumacılık sanatını yeniden canlandırıyor.

 Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kilim atölyelerinde 24 yıldır hizmet veren kadınlar, 100'den fazla desenin yer aldığı kilim motiflerini titizlikle işleyerek hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de bölgenin zengin kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor. 50 kadın, geçmişten günümüze aktarılan dokumacılık sanatını yeniden canlandırıyor.

Iğdır'da uzman çavuş boşanma aşamasındaki eşini öldürdü Iğdır'da uzman çavuş boşanma aşamasındaki eşini öldürdü

Atölyelerde 50 kadın, 100'den fazla deseni bulunan Van ve Hakkari yöresine ait her bir kilimin ayrı bir hikayesini dokuyor. Kadınlar, yüzyıllardır süregelen kilim kültürünü gelecek nesillere aktarmak için yanlarında getirdikleri çocuklarına da kilim dokumacılığını öğretiyor. Örneğin, 7 yaşındaki kızı Avesta'ya kilim dokumacılığını öğreten Fatma Abiş, "Bu kilimin desenine 'Canbezer' koymuşlar çünkü geçmişte çok zahmetli bir işti," diyor.

Atölyenin sorumlusunun belirttiğine göre, dokunan kilimler sipariş üzerine yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. Kilim dokumacılığı, kadınların meslek öğrenmelerine ve aile bütçelerine katkıda bulunmalarına olanak tanırken, kültürel mirasın yaşatılmasına da katkı sağlıyor.

Van Büyükşehir Belediyesi, kilim kültürünün yok olmaması için ilçelerde de yeni kilim atölyeleri açmayı planlıyor.

Kaynak: DHA