AMED TIMES - Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Diyarbakır'da kaybolduktan sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın ölümüne ilişkin Meclis gündeminde aydınlatılması gereken soruları gündeme taşıdı.
Aile Bakanlığı’na yöneltilen sorular
Kadıgil, Aile Bakanlığı’na yönelik olarak şu soruları yöneltti:
Koruma önlemleri: Narin Güran’ın kardeşleri için bugüne kadar Bakanlık tarafından ne tür koruma önlemleri alınmıştır? Çocukların mevcut durumu nedir?
Soruşturma talebi: Narin Güran’ın ablasının ölümünün de soruşturmaya dahil edilmesi yönünde Bakanlığınızın herhangi bir talebi veya çalışması olmuş mudur?
Çocukların durumu: Söz konusu köyde kaç çocuk yaşamaktadır ve bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nedir? Eğitim gören çocukların sayısı ve bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kaybolma ve intihar vakaları: Söz konusu köyde şimdiye kadar kaç çocuğun şüpheli bir şekilde kaybolduğu veya intihar ettiği hakkında bir veri ve değerlendirme çalışması başlatılmış mıdır?
Cenaze töreni: Narin Güran’ın cenaze töreninde erkeklerin yoğunluğu ve tabutunun üzerine serilen gelinlik duvağı ile ilgili olarak Bakanlığınız bir soruşturma başlatacak mıdır? Köyde erken yaşta ve zorla evliliklerle ilgili bir inceleme yapılacak mı?
Ensarioğlu'nun sözleri ve hukuki işlemler
Kadıgil, Adalet Bakanlığı’na verdiği önergesinde, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun Güran ailesini “dostları” olarak tanımlaması ve “bilip de söyleyemediği” iddiaları hakkında hukuki işlem yapılması gerekip gerekmediğini sordu. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’ndaki "Suçu Bildirmeme Suçu"nun hatırlatılmasını talep etti.
Şiddet ve cinsel istismar konuları
Şiddet mağduru kadın: Cenaze salonunda susturulmaya çalışılan ve şiddete maruz kalan kadının durumu nedir? Kamuoyuna yansıyan görüntüler ışığında, hakları ve hukuki durumuyla ilgili bilgilendirme yapılacak mı?
Cinsel istismar verileri: 2023 yılı Adalet Bakanlığı verilerine göre, çocukların cinsel istismarıyla ilgili savcılıklara gelen dosya sayısı 66 bin 138, mahkemelerde görülen dava sayısı 14 bin 919, mahkum sayısı ise sadece 7 bin 88’dir. Bakanlık, bu tabloyu dikkate alarak köydeki çocuklar için ne tür önlemler almıştır? Bakanlık, köyde yaşananları araştırmak üzere kaç müfettiş ve uzman görevlendirmiştir?
Kadıgil, Aile Bakanlığı’nın “sürecin bizzat takipçisi” olma vaadinin ötesinde ne gibi adımlar attığını ve köyde yaşanan sorunları ele alıp almadığını sorguladı.