DÜNYA

İsrail’e konuşlandırılan THAAD nedir, ne işe yarar?

ABD, İran tehditlerine karşı İsrail'e THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini konuşlandırması THAAD nedir? sorusunu gündeme getirdi. Peki THAAD nedir? daha fazlası sizlerle!

Abone Ol

ABD, İran tehditlerine karşı İsrail'e THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) sistemini konuşlandırdı. İsrail Ordu Radyosu’ndan yapılan açıklamada, sistemin yerleştirildiği belirtilirken, kalıcılığı ve entegre edilip edilmeyeceği konusunda bilgi verilmedi.

THAAD’ın yerleştirilmesi, İsrail'in İran'a karşı hazırlıklarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısı düzenlemişti ve Tel Aviv yönetimi, karşılık verileceğini duyurmuştu. Mevcut hava savunma sistemlerinin, İran'ın son saldırısında yetersiz kaldığı ifade ediliyor.

THAAD nedir?

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), kısa ve orta menzilli balistik füzeleri imha etmek için tasarlanmış bir füze savunma sistemidir.

THAAD programının başlangıcı ne zaman oldu?

THAAD füze savunma konsepti 1987'de önerilmiş ve 1991'de resmi bir teklif talebi sunulmuştur.

THAAD sisteminin geliştirilmesinde hangi şirket ana yüklenici olarak seçilmiştir?

THAAD sisteminin geliştirilmesinde ana yüklenici olarak Lockheed (şu anki adıyla Lockheed Martin) seçilmiştir.

İlk THAAD uçuş testi ne zaman gerçekleşti?

İlk THAAD uçuş testi Nisan 1995'te gerçekleşmiştir.

THAAD sisteminin ilk başarılı müdahale girişimleri hangi tarihlerde olmuştur?

İlk başarılı müdahale girişimleri 10 Haziran 1999 ve 2 Ağustos 1999 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

THAAD sisteminin savunmasızlık ve öldürücülük analizlerini kim gerçekleştirmiştir?

THAAD sisteminin savunmasızlık ve öldürücülük analizleri ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarı (ARL) tarafından yürütülmüştür.

THAAD sisteminin tasarımında hangi firmalar yer alıyor?

THAAD sistemi, Lockheed Martin Missiles and Fire Control tarafından tasarlanmakta, inşa edilmekte ve entegre edilmektedir. Başlıca alt yükleniciler arasında Raytheon, Boeing, Aerojet Rocketdyne, Honeywell, BAE Systems, Oshkosh Defense ve MiltonCAT bulunmaktadır.

THAAD sisteminin elektromanyetik savunma değerlendirmesi neyi içerir?

THAAD sisteminin savunmasızlık değerlendirmesi, elektromanyetik parazit, EM radyasyon operasyonları, elektrostatik deşarj ve yıldırım etkileri gibi unsurların etkilerini içermektedir.

THAAD sisteminin büyüme potansiyeli nasıl belirlenmiştir?

THAAD sisteminin büyüme potansiyeli, taktik tasarım göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen savunmasızlık ve dayanıklılık analizleri ile belirlenmiştir.

THAAD sistemi hangi tehditlere karşı dayanıklılık analizi sağlar?

THAAD sistemi, konvansiyonel silahlar, kimyasal silahlar ve elektronik harp karşı önlemleri gibi tehditlere karşı dayanıklılık analizi sağlamaktadır.