İş güvenliği uzmanlığı, özel ve kamu sektöründe görev alan personellerin güvenliği ve sağlığı için denetim hizmetleri sağlayan meslek kollarından birisidir. Özelde ya da devlette iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı 2024 yılında mevcut zamlı haliyle merak ediliyor. Güncel bilgileri sizlere aktarıyoruz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar Oldu?

İSG uzmanlığı, günümüzde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında eğitim alarak ilgili sınavların başarıyla tamamlanması sonucunda alınabilecek bir unvandır. Buna bağlı olarak iş sağlığı ve güvenliği uzmanları gerek kamu kurumlarında gerekse de özel kurumlarda çalışabilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı yeni zamlarla birlikte ne kadar oldu? A sınıfı, B sınıfı, C sınıfı iş güvenliği uzmanları için güncel bilgileri aktarıyoruz.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları 2024 yılı için kamu kadrolarında zamlandı! Memurlara yapılan %19,31 oranındaki zam sonrasında İSG uzmanı maaşları araştırılıyor. Güncel bilgileri sizler için derledik. İşte detaylar…

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşı 2024: Zamlı Güncel Ücretler

İSG uzmanları çeşitli kamu ve özel kurumlarda görev alabilmektedir. Özel sektörde daha çok Organize Sanayi Bölgeleri’nde görev alan bu personeller, kamu kurumlarında da KPSS şartıyla birlikte atanarak yer alabilmektedir. A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı için güncel bilgileri aşağıdaki tablodan öğrenebilirsiniz.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı 2024 yılında kamu ve özel kurumlar bünyesinde şu şekildedir:

Devlette İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları (Kadrolu)

45.000 TL – 52.000 TL

Kamuda Sözleşmeli İSG Uzmanı Maaşları

30.000 TL – 35.000 TL

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

47.500 TL – 53.000 TL

B Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşı

40.000 TL – 45.000 TL

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

28.500 TL – 31.500 TL

NOT: İş sağlığı ve güvenliği uzman maaşları 2024 Temmuz zamlarıyla birlikte güncel olarak tabloya yansıtılmıştır. Görev alan personeller kamudaki kadro ve hizmet yılı esasına göre farklı maaşlar alabilecektir.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı için detayları sizlerle paylaşalım…

Is Sagligi Guvenligi Maaslari 1

1- Devlette İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kapsamında gerçekleştirilen İSG uzmanı alımları, sözleşmeli ve kadrolu ilanlar için farklı şartları taşımaktadır. Bu şartları sağlayan kişilerin KPSS puanı, yazılı ve sözlü mülakatı tamamlamasıyla birlikte ilgili kurumlarda “uzman” sıfatıyla çalışabilmektedir. Kamuda İSG uzmanı maaşı özel sektöre göre çok daha yüksektir.

Devlette iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı 2024 yılında güncel olarak şu şekildedir:

  • Kamu kurumlarında kadrolu olarak görev alan İSG uzmanı maaşları ortalama olarak 45.000 TL – 52.000 TL aralığındadır.
  • Kamuda sözleşmeli iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları ise yaklaşık olarak 30.000 TL – 35.000 TL civarındadır.

2- Özelde İSG Uzmanı Maaşları 2024

Özel sektörde İSG uzmanları genel olarak tehlikeli işler kategorisinde olan fabrika, maden ve inşaat şirketlerinde görev almaktadır. Ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri’nde de İSG uzmanları çalışabiliyorlar. Özelde iş güvenliği uzmanı maaşları daha çok tehlike kategorilerine göre belirlenen A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı uzmanlığa göre değişmektedir.

Özelde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı 2024 yılında şu şekildedir:

A sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşları, diğer sınıflara göre daha yüksek olmakla birlikte genellikle 47.500 TL – 53.000 TL aralığındadır.

  • B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları ise maden, organize sanayi bölgeleri, inşaat vb. alanlara göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 40.000 TL – 45.000 TL arasındadır.
  • C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı ise görev alınan şirketlere göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 28.500 TL – 31.500 TL arasındadır.

NOT: Özel ve kamu sektöründe İSG uzman maaşları, görev alınan pozisyon ve kuruma göre değişebilecektir. Bu nedenle personele özgü kriterler esas alınarak güncel maaş hesaplaması yapmanız gerekebilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları Nasıl Belirleniyor?

İSG uzmanı maaşları için güncel bilgileri sizlerle paylaştık. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı için kamu ve özel sektörde farklı hesaplama kriterleri söz konusudur. Buna bağlı olarak maaşların nasıl belirlendiği ise merak konusudur. İşte detaylar…

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşlarını etkileyen faktörler şu şekildedir:

  • Kamuda İSG maaşları, görev alan personelin çalıştığı kuruma göre hizmet yılı, kadro derecesi, eş ve çocuk durumu, ek ödenekler ve deneyim süresi kriterlerine göre belirlenmektedir. Buna göre maaşlar personeller arasında farklılık oluşturmaktadır.
  • Özel sektörde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşını etkileyen en önemli faktör, kişinin sahip olduğu uzmanlık sertifikasının hangi sınıfa ait olduğudur. A sınıfı İSG uzmanı maaşları, alternatifler içerisinde en yüksek ücreti içerirken, C sınıfı ise en düşük maaşı almaktadır. Sendika durumu, deneyim süresi ve çalışma yeri, maaşları belirleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor.
  • İSG SEN tarafından yayınlanan uzman asgari taban ücretleri için sendikalı ve sendikasız ayrımı yapılmaktadır. Buna göre sendikalı İSG uzmanları daha yüksek maaş alırken, saat ücretleriyle çalışma saatinin çarpımı sonrasında maaşlar belirlenmektedir. Proje koordinatörü ya da OSB’lerde sorumlu müdür olarak çalışan personeller, belirlenen fiyat tarifesinden 1,2 kat daha fazla ücret almaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşını etkileyen faktörleri aktardıktan sonra şimdi ilgili mesleğin tanımını, kapsamını ve görev – sorumluluklarını inceleyelim.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşlarının yüksek olması, gerek özel gerekse de kamu sektöründe bu mesleğin cazip hale gelmesini sağlamıştır. Bu kapsamda İSG uzmanı nasıl olunur sorusuyla pek çok kişi tarafından araştırmalar yapılıyor.

Kirada en fazla ne kadar zam yapılabilecek? Kirada en fazla ne kadar zam yapılabilecek?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur? İşte yanıtı:

  • İSG uzmanı olabilmek için ilk olarak belirlenen mühendislik ve mimarlık fakülte bölümlerinden lisans mezunu olmanız gerekir.
  • Sonraki aşamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurumlardan İSG Eğitimi alarak programı başarıyla tamamlamanız gerekiyor.
  • Daha sonraki aşamada bakanlığın düzenlediği İSG sınavından başarıyla geçerek A sınıfı, B sınıfı ya da C sınıfı uzman sertifikalarından birinin alınması gerekir.
  • A sınıfı iş güvenliği uzmanları, istisnasız her işletmede görev alabilir. B sınıfı İSG uzmanları az tehlikeli ya da tehlikeli işyerlerinde görev alabilmektedir. C sınıfı iş güvenliği uzmanları ise sadece az tehlikeli iş yerlerinde çalışabilmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşına sahip olarak ilgili işletmelerde görev alabilmek için yukarıdaki adımları tamamlamanız gerekmektedir. Şimdi mesleğin tanımı ve görev sorumluluklarını inceleyelim.Is Sagligi Guvenligi Maaslari 2

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşlarını araştıran birçok kişi, bu meslekteki personellerin ne iş yaptığını da merak ediyor. Buna bağlı olarak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı nedir, ne iş yapar sorularının sıkça sorulduğunu görüyoruz.

İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) uzmanı, görev alınan işyeri dahilinde fiziksel, kimyasal ya da biyolojik faktörlerin neden olduğu yaralanma ve hastalıkları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapan ve aynı zamanda gerekli önlemlerin alınması için prosedürler geliştiren personellerdir. İSG uzmanları kamu ve özel sektörde çeşitli kurumlarda görev alabilmektedir.

İSG uzmanı ne iş yapar? İşte meslekteki personellerin görev ve sorumlulukları:

  • İşçi ve çalışan sağlığına ve güvenliğine yönelik tehdit içeren işyerlerindeki faaliyetleri askıya almak,
  • Güvenlik standartlarına ve çalışanların bu konudaki yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlamak amacıyla işyeri ortamını, ekipmanları incelemek,
  • Potansiyel tehlike oluşturabilecek iş yöntemlerinden çalışanların korunmasını sağlayacak önlemleri almak,
  • Kazaların nedenini tespit ederek gelecekte yaşanabilecek risk içeren olaylara karşı önlem almak, araştırma yapmak,
  • Gürültü anketleri, havalandırma araştırmaları, sürekli atmosfer izleme ve asbest yönetimi gibi hijyen programlarını uygulamak ve geliştirmek,
  • Acil durum prosedürleri oluşturmak ve geliştirmek,
  • Yangın önleme ekipmanlarını ve ilgili alanları kontrol etmek,
  • Analiz için gaz, toz ve diğer toksik maddelerin örneğini almak,
  • Sağlık ve güvenlik gibi konularda eğitim programları düzenlemek,
  • İş sağlığı ve güvenliği ile alakalı konularda şikayetleri araştırmak, kamu sağlığı mevzuatına uygunluk açısından işletmeleri denetlemek,
  • İş sağlığı ve güvenliğiyle alakalı her konuda potansiyel riskleri tespit etmek, gerekli önlem çalışmalarını yapmak ve kontrol noktasında denetim yapmak.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşına dair güncel bilgileri sizlerle paylaştık. İlgili mesleğin yüksek ücretlere sahip olmasıyla birlikte popüler hale geldiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte güncel iş ilanları ve kamu memur alım ilanlarında da kontenjan sayısının fazla olduğunu belirtebiliriz.

Sıkça Sorulan Sorular

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşıyla ilgili en çok sorulan soruları yanıtladık:

1- İSG uzman maaşları ne kadar oldu?

  • İSG uzmanı maaşı özel sektör için yaklaşık 28.500 TL ile 53.000 TL arasında, kadrolu memurlar için ortalama olarak 45.000 TL – 52.000 TL arasındadır.

2- İş sağlığı ve güvenliği uzman alımı yapılacak mı?

Kamuya İSG uzmanı alımı, genellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Son dönemde alım ilanı yayınlanmasa da önümüzdeki günlerde İSG alımı yapılması bekleniyor.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşı 2024 bilgileriyle alakalı görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünden belirtebilir, ayrıca sorularınızı paylaşabilirsiniz.

Editör: Alp Editor