Hindistan, Türkiye'nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) üyeliği için yaptığı başvuruyu reddetti. Hindistan, düşman olarak gördüğü Pakistan ile Türkiye'nin iyi ilişkilerini gerekçe göstererek bu kararı aldı. Üyelik kabulü için gerekli olan oybirliğinin sağlanamadığı belirtildi.

BRICS ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, gruba yeni üye alımı konusunda şimdilik bir genişleme gerçekleştirmeme kararı aldı. Bu durum, Türkiye, Azerbaycan ve Malezya gibi ülkelerin üyelik başvurularını da etkiledi.

BRICS bloğu son olarak İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ı üyeliğe kabul etmişti. Ancak uzmanlar, mevcut durumda BRICS'in daha fazla genişleme konusunda temkinli olduğunu belirtiyor. Bunun temel nedenlerinden biri, birçok üyenin genişleme dalgasına karşı tutum sergilemesi olarak gösteriliyor.

Tekirdağ'da 2 yaşındaki Sıla bebeğin ölümüne ilişkin dava ertelendi Tekirdağ'da 2 yaşındaki Sıla bebeğin ölümüne ilişkin dava ertelendi

BRICS nedir?

2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRIC grubu, gelişmekte olan ülkelerin küresel meselelerde daha fazla söz sahibi olmasını amaçlıyor. 2011'de Güney Afrika’nın da katılmasıyla BRICS adını alan bu grup, uluslararası finans ve ticaret sistemlerinde reform yapılmasını savunuyor. BRICS, ABD öncülüğündeki Batı ekseninin karşısında, Doğu ve Güney ülkelerinin çıkarlarını gözeten bir yapılanma olarak öne çıkıyor. 2024'te İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılımıyla "BRICS+" olarak anılmaya başlandı.

Kaynak: Ekonomim