Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan analizlerde, sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesinde yer alan Köfteci Yusuf'un, HAK akreditasyonu ile düzenlenmiş herhangi bir belgesi bulunmadığını belirtti.
Kurumdan yapılan açıklamada, HAK'ın doğrudan ürün veya hizmetlere helal belgesi vermediği, yalnızca yerli ve yabancı belgelendirme kuruluşlarını denetleyip akredite ettiği vurgulandı.
Açıklamada, Bakanlık tarafından Ankara'daki iki farklı hizmet noktasından alınan numunelerde "domuz geni tespiti" yapıldığı belirtildi. Bu analizlerin gerçekleştirildiği dönemde işletmenin HAK akreditasyonu ile düzenlenmiş bir belgesinin olmadığı ifade edildi.
İlgili işletmenin yalnızca ana üretim merkezinde üretilen belirli ürünler için yerli bir belgelendirme kuruluşunca 15 Ağustos 2024 tarihinde helal belgesi aldığı, bu belgenin kıyma, hazırlanmış et ve et karışımları, ilikli kemik suyu ve çorbayı kapsadığı açıklandı.
Restoranlar Helal Belgesi Kapsamında Değil Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesine konu olan gen tespitinin, merkezden getirilen ürünlerin iki restoranda tüketime hazır hale getirilmesi sırasında ortaya çıktığı belirtildi.
Açıklamada, "İşletmenin yemek hizmeti sunduğu ve Bakanlığın listesine konu olan restoranları, HAK akreditasyonu ile düzenlenmiş helal belgesinin dışında kalmaktadır" denildi.
Yaşanan bu gelişmelere istinaden, HAK'ın belgeyi düzenleyen kuruluştan resmi bir savunma talep ettiği ve ilgili kuruluşa yönelik yerinde denetim süreci başlattığı ifade edildi.
Kurum, yerli ve yabancı akreditasyon başvurularını uluslararası standartlar çerçevesinde titizlikle değerlendirmeye devam edeceğini ve akredite ettiği kuruluşları düzenli olarak izlemeyi sürdüreceğini belirtti.