AMED TIMES - Gıda ürünlerinin üretimi, işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması aşamalarında gıdalara sızan 3.600'den fazla kimyasalın insan vücuduna ulaştığı ve bazılarının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı yeni bir araştırmayla ortaya kondu.
Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, vücutta bulunan gıda işleme kimyasallarından 79'unun kansere, genetik mutasyonlara, endokrin ve üreme sorunlarına ve diğer sağlık sorunlarına neden olduğu biliniyor.
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Trondheim'da biyoloji profesörü olarak çalışan Martin Wagner, yaptığı değerlendirmede, 'Bu çok çarpıcı bir sayı ve gıdayla temas eden malzemelerin insanlarda önemli bir kimyasal kaynağı olduğunu gösteriyor' ifadelerini kullandı.
'Düzenlemelere uygun kimyasallarda riskli'
İsviçre merkezli Gıda Paketleme Forumu'nun yönetici direktörü ve araştırmanın baş yazarı Jane Muncke, çok daha fazla kimyasalın bilimin henüz bilmediği şekillerde zararlı olabileceğini söyledi.
Muncke, 'Sadece gıda üretim sürecinde kullanıldığı bilinen kimyasalları değil, aynı zamanda tüm 'pislikleri' de ölçüyoruz; yani istenmeden eklenen maddeler olarak adlandırdığımız yan ürünleri de ölçüyoruz' dedi.
Söz konusu kimyasalların, gıda paketlemede kullanılmasa bile ortamda bulunmasının ürünleri kirletebileceğine dikkat çeken Muncke,'Bu maddeler plastikte, kutu ve ambalaj kaplamalarında, baskı mürekkeplerinde vb. her zaman mevcuttur. Gıda işlemede teknik bir işlevleri olmayabilir, ancak yine de oradadırlar ve insanlara geçerler' ifadelerini kullandı.
Muncke, gıda ile temas eden malzemelerin mevcut hükümet düzenlemelerine uygun olabileceğini ancak çalışmanın bu kimyasalların tamamen güvenli olmayabileceğini vurguladığını kaydetti.