Gazeteciliğin dijital ve sosyal medyayla sınavı

Sadece kavram olarak sürekli bahsettiğimiz ve hayatı kolaylaştıran yönleriyle duyduğumuz yapay zeka; yapay zeka teknolojileri ve yapay zeka robotları (bizden akıllıları) sadece hayatımızı kolaylaştırıyorlar mı ve sadece olumlu yanlarıyla insanlığın ve dünyanın hizmetinde mi olacak?

Abone Ol

 Teknolojinin gelişmesi ile beraber, gazetecilik mesleği farklı bir boyut kazanmaya başladı. Yeni nesil bilgi akışı ve bilgi alışverişi olanaklarının artmasıyla beraber; gazetecilik mesleğinin de gittikçe önem kaybettiğini, mesleki bilgilerin ve yetkinliğin değersizleştiği bir sürece doğru evriliyor koşullar. Özellikle internetin, sınırları ortadan kaldıran özelliğinin yanına bir de yapay zeka robotlarının da eklenmesiyle beraber, bir çok değerli meslek gibi gazetecilik mesleği de önlenemez bir şekilde değer kaybediyor. 

Gazetecilerin, bir metni ya da bilgiyi topluma ulaştırırken dikkat etmesi gereken ne varsa, artık yapay zeka robotları yapabiliyor. Bu mesleği öğrenmek için okumuş, yıllarca bu meslekten üretim yapmış biri olarak, bu gerçeği kabul ediyorum ama beni ürküttüğünü de söylemeliyim. 

Yapay zeka yazılımları, artık bir metni en iyi gazeteci kadar ve hatta daha mükemmel şekilde; haber metnine dönüştürmesi, metinde en önemli başlıkları seçmesi ve mükemmele yakın bir dilbilgisi ile hazırlayıp düzenlemesi bir gelişme olduğu kadar, en başta insanoğlunun hayatayken en önemli şeyi olan emeğin, bilginin, bilgeliğin, entelektüelliğin, özgünlüğün ve birçok değerli şeyinin artık gereksiz ve değersiz olmaya doğru evrilmesi anlamına geliyor.

Burada sadece gazetecilik ve gazeteciler üzerinden konuyu ele aldım ama yapay zeka teknolojisi, internet etkisini katlayarak insanoğlunun hattında gittikçe yaygınlaşıyor ve bunun nereye gittiği ile ilgili mutlaka sorgulamaların yapılması gerektiğini, bunun getirdikleri ve götürdüklerini işleyen bir gündemin olması gerektiği de su götürmez bir gereksinim. 

Sadece kavram olarak sürekli bahsettiğimiz ve hayatı kolaylaştıran yönleriyle duyduğumuz yapay zeka, yapay zeka teknolojileri ve yapay zeka robotları (bizden akıllıları) sadece hayatımızı kolaylaştırıyorlar mı ve sadece olumlu yanlarıyla insanlığın ve dünyanın hizmetinde mi olacak? 

Uzmanlar, bu konuda ciddi uyarılarda bulunuyorlar ama Türkiye’de çok da enine boyuna ele alınan ve hakkında bilgi ve eğitimler verilen bir konu değil. 

Yapay zeka teknolojileri şimdiden bir çok mesleği yapan insanların yerine şu anda iş yapıyorlar ve gittikçe analiz yapma yetenekleri, düşünmenin yanında duygu gelişimi gösterme gibi edinimleri gelişiyor.  

Her şeyi farklı bir boyuta taşıyabilecek bu teknolojinin, bu yazdığım yazı da dahil internete yüklenen her veriyi de işlediğini biliyor muydunuz? 

Artık paranız varsa ve bir haber sitesi kurmak isterseniz, yapay zeka halledene kadar şimdilik bir iki kişiyi çalıştırarak yapay zeka robotlarıyla haber üretip paylaşabiliyorsunuz. Artık patronların yapay zeka gibi profesyonel çalışanları var, o yüzden büyük yatırımların yapıldığı medya sektöründe hızlı bir şekilde gazetecinin bir değeri kalmıyor. 

Belki 2-3, belki 3-5 yıl sonra bu teknolojinin hükümdarlığından ciddi şekilde bahsedilecek ve tartışılacak yönlerini konuşmaya başlayacağız ama çözüm üretmek için yeterli olacak mı bilemiyorum.