Silvan'ın doğal güzellikleri
Asurlar zamanında köklü bir geçmişe sahip olduğu söylenen Silvan, Diyarbakır ile ortak bir tarihi paylaşmaktadır. Büyük Tigran tarafından kurulan ve Tigranokerta olarak bilinen Silvan, Helenistik Çağ'ın en büyük ve önemli kentlerinden biridir. Silvan hakkında bilinmeyenler sizlerle…
AMED TIMES - Silvan, tarih boyunca önemli bir konuma sahip olan bir yerleşimdir. Tigranokerta olarak bilinen kent, Büyük Tigran tarafından kurulmuş ve Helenistik Çağ'ın en büyük ve önemli kentlerinden biri olmuştur. M.S. 410 yılında Bizanslılar tarafından yönetilen Silvan, Mar Marutha tarafından inşa ettirilen kalede 40 Hıristiyan şehidinin kemiklerinin gömülmesiyle Matryropolis (Şehitler Şehri) adını almıştır.
Daha sonra çeşitli dönemlerde Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklular ve Moğollar tarafından yönetilen Silvan, 16. yüzyılda Safevilerin hakimiyetine girmiştir. 1524'te Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçen Silvan, tarih boyunca Ortaçağ'ın önemli merkezlerinden biri olmuştur.
Birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır
Silvan, birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında surlarla çevrili kale, Zembilfroş Burcu, Malabadi Köprüsü, Selahattin-i Eyyubi Camii, Karabehlülbey Camii, Kıldan Kilisesi, Boşat Kalesi, Helda Kalesi, Şemak Kalesi, Başıka Kalesi, Atatürk Evi Müzesi, Üstünler Konağı, Azizoğulları Konağı, çeşmeler, türbeler ve Hasuni Mağaraları ve Kilisesi bulunmaktadır.
Ayrıca, Silvan-Kozluk İlçesi sınırlarında bulunan Hallan Çemi Höyüğü'nde Neolitik Döneme ait buluntular da bölgenin tarihine ışık tutmaktadır. Silvan ve çevresi, tarih boyunca önemli bir zenginlik ve kültürel mirasa sahip olmuştur.
Azizoğlu Konağı
Kaynak: Silvan Belediyesi