EĞİTİM

Fahiş eğitim harçları velileri kara kara düşündürüyor

Abone Ol

AMED TIMES - Türkiye’de Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre %71.60 olarak açıklanan enflasyonun  da çok üstünde yapılan bu artışlarla ilgili ebeveyninler ve  eğitimciler yetkililerden, çözüm ve açıklama bekliyor. 

Konuyla ilgili Amed Times’a açıklama Yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri sendikası (Eğitim-Sen) ve Diyarbakır Eğitim İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), eğitimin kamu hizmeti olduğuna dikkat çekerek, Vakıf Üniversitelerindeki artışın da sınırlandırılması talebinde bulundular. 

Eğitim-Sen : Nitelikli eğitim kamu hizmeti olarak verilmeli 

Eğitim Sen Amed 2 no’lu Şube Eşbaşkanı Serhat Kılıç, sendika olarak, her kademede, eğitimin nitelikli, parasız, kamusal bir hizmet olması gerektiğine vurgu yaparak, eğitimin özelleştirilmesini doğru bulmadıklarını ifade etti. Kılıç Devlet okullarında eğitimin niteliksizleşmesi, velileri ve öğrencileri özel ve Vakıf üniversitelerine yönettiğinin altını çizdi ve açıklamasına şöyle devam etti;

“Vakıf üniversitelerinde yaşanan fahiş artışlar, TÜİK’in açıklamış olduğu ve üzerinde oynanmış sahte enflasyon rakamlarının teşhiri açısından bizlere önemli veriler oluşturmaktadır. 

Hatırlarsanız TÜİK enflasyon hesabı için örneğin yurt ücretini 416 tl, kira ücretini 5 bin 800 tl olarak hesaplamıştı. Değerinden en az 1/4ü kadar az gösterilen bu sahte rakamlar gerçek hayatta Vakıf Üniversitelerindeki fahiş kayıt ve harç ücretleri ile bu halkın yüzüne çarpmakta. Enflasyonu sahte rakamlarla düşük gösterip kamu çalışanlarının, emeklilerin, asgari ücretlilerin alacağı maaşa göz diken bu ekonomi yönetimi, halkın alım gücünü düşürerek yaşanan ekonomik krizi ve yoksulluğu derinleştirmektedir.

Elbette kaygısı toplum değil kazanacakları olan, maksimum kar ilkesiyle çalışan özel eğitim kurumları fiyat belirlerken sahte enflasyon rakamlarını esas almayacaktır. Bu anlamda yaşanan bu sorunların çözümünün siyasal iktidarların dayatmalardan arındırılmış, anadilinde, kamusal ve nitelikli eğitim sağlayan, insan, toplum ve doğa yararına özgür üniversitelerden geçtiğini düşünüyoruz. Eğitim Sen olarak bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz.”

DİERG: Eğitimdeki bu kronik sorunların hemen çözülmesi gerekir

DİER adına konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Aziz Yağan da yapılan artışların vatandaşa çok ağır yük bindirdiğine dikkat çekiyor ve bu eğitim kurumlarında ücretler çok yüksek oranlarda yükseltilirken, akademisyen ve eğitimcilerin maaş ve ücretlerine ise cüzi artışlar yapılmasının ayrıca sorun olduğunu ifade belirterek şu ifadeleri kullandı;

“Her kademede hizmet veren özel üniversiteler 2024-2025 eğitim yılı için enflasyon artış oranının üzerinde fiyat belirledi. Açıklanan resmi enflasyon rakamlarına şüphe ve itirazlar devam ediyor. Özellikle vakıf üniversitelerinin ise açıklanan ve tahmin edilen enflasyon oranından da yüksek ücret talep etmesi ebeveyn ve öğrencileri zorlayacak gibi görünüyor. 

Belki de özel okullar 2025 güzüne dek tahmin ettikleri enflasyon rakamlarına göre fiyat belirlemiş olabilir. Herhalukarda ebeveyn ve yüksek ücret talep eden özel okul yönetimleri arasında güvensizlik oluştu. Üstelik, özel okullar öğretmenlerin ücretlerine ebeveynden talep edilen artış oranı kadar zam yapmadığını biliyoruz. Özel öğretimde oluşan, kronikleşen bu sorunlar bir an önce durdurulmalıdır. 

Bakanlığın bu tartışmalara sessiz kalmaması ve gerekli incelemeleri yaparak önlemler alması kurumsallığı gereğidir.”