Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), gazeteci Fatih Altaylı ve Prof. Dr. Uğur Emek’in “EPDK, depolamalı RES/GES projeleri üzerinden rant sağlıyor” iddialarına yanıt verdi. EPDK, bu iddiaları kesin bir dille reddederek hukuki süreç başlattığını açıkladı.
“Tüm süreç şeffaf ve yasalara uygun”
EPDK tarafından yapılan açıklamada, depolamalı RES/GES projelerine ilişkin önlisans sürecinin, 5 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren kanunla başlatıldığı belirtildi. Sürecin detaylarının kamuoyu ile paylaşıldığı ve yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlandığı ifade edilerek, “Bir gecede yönetmelik çıkarıldığı” iddiasının gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
Açıklamada, 19 Kasım 2022 ile 28 Eylül 2023 arasında toplam 5.968 başvuru alındığı ve 263 şirkete önlisans verildiği bildirildi. Başvuruların 2019’dan beri çevrimiçi yapıldığı ve bu uygulamanın sektörde bilinen bir yöntem olduğu ifade edildi.
“Milyarlarca dolarlık vurgun” iddiasına yanıt
Fatih Altaylı ve Uğur Emek’in, “EPDK, 6 dolar-cent tarifesi ile 56 milyar dolarlık vurgun yaptı” iddiasına da cevap veren kurum, bu hesaplamaların hayal ürünü olduğunu belirtti. Açıklamada, tarifelerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlendiği ve EPDK’nın alım garantisi verme yetkisinin olmadığı vurgulandı.
Hukuki süreç başlatıldı
EPDK, iddiaların kurumu ve yöneticilerini hedef aldığını belirterek, suç duyurusunda bulunulduğunu ve maddi-manevi tazminat davalarının açılacağını açıkladı. Kurum, enerji sektöründeki çalışmaların ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaya yönelik olduğunu ve bu süreçte şeffaflıktan taviz verilmediğini vurguladı.
EPDK: “İddialar tamamen asılsız ve sektörden habersiz yorumlardan ibarettir.”