Zamlı maaş müjdesi: Ödemeler başladı! Zamlı maaş müjdesi: Ödemeler başladı!

Yeni kanun teklifi, kamu denetimi ve ekonomik alanda önemli düzenlemelere gidilmesini sağladı. Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) yetkileri genişletilerek, kamu yararına çalışan dernekler, vakıflar ve diğer benzer kuruluşlarda idari soruşturmalar yapabilmesi sağlandı. Ayrıca, denetçiler, görevli oldukları konularda yazışmalar yaparak raporlar hazırlayabilecek ve denetim sonuçlarını değerlendirebilecek. Bu düzenlemeler, denetçilerin belirli kamu görevlileri hakkında görevden uzaklaştırma önerisi sunabilmesine de olanak tanıyor.

Bir diğer önemli düzenleme ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) verildi. Yeni düzenleme ile kayyum atanan şirketlerin yönetimi TMSF'ye devredildi ve gerekirse tasfiye veya satış işlemleri yapılabilecek. Ayrıca, kayyum atanan şirketler için açılan davalar harçlardan muaf tutulacak. Satış gelirleri borçları ödemek için kullanılacak ve kalan tutar yargı süreci tamamlanana kadar nemalandırılacak.

Elektrik üretimi ve dağıtımındaki değişikliklerle, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) enerji alım-satım anlaşmalarını yürütecek ve yerli kömürle çalışan elektrik üretim santrallerinden enerji temin edebilecek. Bakanlıklar, bu süreçlerin finansal etkilerini izleyerek olumsuz durumların önüne geçecek.

Emekli maaşlarına yapılan düzenlemeyle, 2025 yılı itibariyle yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alan emeklilerin asgari ödeme tutarı 14 bin 469 TL’ye çıkarılacak. Ayrıca, iş gücü maliyetlerini azaltmaya yönelik işverenlere sağlanan sigorta prim desteği de artırılarak günlük 33,33 TL ve aylık 1000 TL olarak belirlendi.

Maden sektöründeki çalışanlar için yapılan düzenlemeyle, özellikle linyit ve taş kömürü çıkaran işyerlerinde çalışanlara asgari ücretin iki katı kadar ücret ödenecek. Ayrıca, işyerlerinde çalışanların prim ödeme gün sayısı, bir önceki yıla göre dikkate alınarak hesaplanacak.

Kamu ihale kanununda yapılan değişikliklerle, işçilikle ilgili ödeme düzenlemeleri yeniden şekillendirilecek. İşverenlerin sigorta primi yükümlülükleri, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak ve bu tutar, işverenlerin hak edişlerinden kesilerek Türkiye İş Kurumu'na iade edilecek.

Bu değişiklikler, kamu denetimi, emekli maaşları, iş gücü piyasası ve kamu ihale sözleşmeleri gibi önemli alanlarda geniş kapsamlı düzenlemeleri içeriyor ve ekonomik verimliliği artırmayı hedefliyor.

Kaynak: Sözcü