AMED TIMES - Beslenme alanında önemli bir bilgiye dikkat çeken Dr. Chintal Patel, ekmeği dondurmanın ve yeniden ısıtmanın, glisemik indeksi azaltabileceğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Chintal Patel, yiyecekleri muhafaza etme şeklinizin aynı zamanda bazı besin değerlerinde nasıl değişiklik olabileceğini gösterdi.
Özellikle hangi sıcaklıkta muhafaza ettiğinizin bu değişimde büyük rolü olduğunu belirten Patel, sosyal medyada yaptığı açıklamayla büyük dikkat çekti.
Patel, bazı besinleri daha soğuk ortamlarda saklamanın sağlık açısından da avantajları olduğunu söylüyor. DrChintalsKitchen hesabında paylaşılan bir videoda, ekmeğinizi dondurmanın ve yeniden ısıtmanın nişastayı nasıl etkilediğini ve dolayısıyla bağırsaklarınızı nasıl etkilediğini açıkladı.
Patel "Ekmeğinizi gece boyunca dondurmak ve ardından yeniden ısıtmak veya kızartmak, ekmeğin içindeki nişastanın moleküler yapısını daha dirençli bir nişastaya dönüştürür" açıklamasında bulundu.
Peki daha dirençli bir nişasta ne işe yarar?
Patel bunun da cevabını şöyle veriyor; "Bu, bağırsak bakterilerinizi besleyen ve sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu oluşturmaya yardımcı olan nişasta türüdür. Bu aynı zamanda ekmeğin glisemik indeksini de azaltır."
Ekmeğin dondurulmasının aynı zamanda glisemik indekste %30'luk bir azalma sağladığını, üstelik makarna ve pirinci aynı şekilde tüketmenin de avantajları olduğunu açıkladı.
Takipçiler Dr. Chintal'e ekmeği buzluk yerine buzdolabında saklamanın da faydalı olup olmadığını sordular ve o da moleküllerin "yapısını değiştiren soğuma süreci" olduğu için benzer etkilere sahip olabileceğini söyledi.
Uzmanlar ise nişastalı gıdalar ile ilgili yeni bir bilgi sunuyor. Bu gıdaların iyi bir enerji kaynağı olduğunu, ayrıca lif, kalsiyum, demir ve B vitaminleri gibi besin değerleri barındırdığına vurgu yapıyorlar.
Ayrıca nişastalı yiyeceklerin "kilo aldırdığı" düşünülse de aslında beraberinde tüketilen yağ oranı yüksek yiyeceklerle birlikte bu etkiye sahip olma riskinin daha yüksek olduğunu da belirttiler.