DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Tescilli Lezzeti! Diyarbakır Ciğeri Nasıl Yapılır?

Diyarbakır'ın coğrafi işaret alan lezzetini evde denemek isteyenler için tarifi paylaşıyoruz! Diyarbakır ciğeri nasıl yapılır yanıtladık...

Abone Ol

Diyarbakır tarihi güzellikleri ve kültürel zenginliğinin yanında mutfağı ile ünlü şehirlerimizden biri olarak karşımıza çıkıyor. Diyarbakır'ın zengin mutfağında bulunan Diyarbakır Ciğeri ise bu mutfağın en ünlü yemeklerinden biri. 

Sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri dahil olmak üzere Diyarbakır'da günün her saati tüketilen ciğer kebabı Diyarbakır'ın halkının vazgeçilmezi. Öyle ki Diyarbakır Ciğeri, Türk Patent ve Marka Kurumu, 31.05.2022 tarihinde Diyarbakır Ciğer Kebabı'na coğrafi işaret vermiştir.

Peki, Diyarbakır ciğeri nasıl yapılır? İşte tarifi…

Diyarbakır Ciğeri Nasıl Yapılır?

Diyarbakır’ın en ünlü lezzetlerinden biri olan ciğerin yapılışı da sürekli araştırılıyor. Diyarbakır ciğer nasıl yapılır sorusunu yanıtlayalım…

Diyarbakır ciğeri malzemeleri:

  • Yarım kilo temizlenmiş kuzu ciğeri
  • 100 g kuyruk yağı
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kişniş
  • Kekik

Ciğeri Kebabı Nasıl Terbiye Edilir?

İyi bir Diyarbakır ciğeri yapabilmek terbiye aşamasından geçer. Bu nedenle Diyarbakır ciğeri nasıl terbiye edilir merak konusudur. İşte terbiye yöntemleri…

Doğradığınız kuzu ciğerleri geniş bir kaba alın. Üzerine ister zeytinyağı ister normal sıvı yağ ilave edin. 

Ardından bir önceki başlığımızda verdiğimiz baharatları (tuz, pul biber, kişniş ve kekik) yağladığınız ciğerlerin üzerine serpiştirin ve iyice karıştırın. 

Bu karışımı yaptıktan sonra 1-2 saat kadar dolapta dinlendirirseniz kuzu ciğeri ile baharatlar bütünlenmiş ve iyice marine olmuş olacaktır.

Diyarbakır Ciğeri Yapılışı

Diyarbakır ciğeri terbiyesi ve malzemelerini verdikten sonra Diyarbakır ciğeri nasıl yapılır sorusuna geçebiliriz.

Sizler için Diyarbakır ciğerinin yapılışını adım adım anlattık;

  1.  Öncelikle kuzu ciğerini yıkayın ve kuşbaşı olacak şekilde doğrayın.
  2. Ciğerleri iyice süzün ve süzdüğünüz ciğeri, marine tarifine uygun şekilde beklettikten sonra şişlerinizi hazırlayın. (Şişler metal veya tahta olabilir)
  3. Marinesi biten ciğerleri şişlere dizerken 2 ciğer 1 kuyruk yağı olacak şekilde dizin. (Şişlere dizerken ek olarak domates, soğan ve biber koymak da size kalmış bir seçenek.)
  4. Dizdiğiniz şişlere ateşe koyun ve pişirmeye başlayın. Şişleri ateş üzerinde sık sık çevirin. Pişen ciğerlerin yanında mutlaka lavaş da tüketin. Afiyet olsun.

Diyarbakır Ciğeri Püf Noktaları

Diyarbakır ciğeri nasıl yapılır sorusuna cevap vermiştik. Ancak hemen hemen her yemekte olduğu gibi Diyarbakır ciğerini yaparken de dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Diyarbakır ciğerini yapmak üzere hazırlayacağınız ciğerin damarsız olması, sinirlerden temizlenmemiş olması ve bayat olmaması en önemli püf noktalarıdır. 

Diyarbakır Ciğeri Hakkında

Diyarbakır ciğeri nasıl yapılır cevap verdikten sonra kısaca ciğerin özelliklerinden bahsedelim…

Ünlü Diyarbakır mutfağının popüler yemeklerinden biri Diyarbakır ciğer kebabıdır. İnce doğranmış ciğerler, baharatlarla karıştırılmış soğanla birlikte mangalda pişirilir. Et severler, yanında servis edilen ekmeklerle birlikte sunulan bu lezzetli yemeği sık sık tercih etmektedir.

Ciğer kebabı yapımında kullanılan malzemelerin taze ve kaliteli olması, ciğer kebabının en önemli özelliklerinden biridir. 

Kuzu ciğeri, tereyağı, soğan, baharatlar ve ekmek, Diyarbakır ciğer kebabının ana malzemeleridir. Kebabın yumuşaklığı ve lezzeti, özellikle kuzu ciğerine bağlıdır.

Kırmızı et sevenler için Diyarbakır ciğer kebabı oldukça ideal bir yemektir. Bu kebap, ciğerin tadı ve baharatlarla karıştırılması nedeniyle diğer kebaplardan farklıdır. Ayrıca kebabın yanında çeşitli mezeler de servis edilir.