DİYARBAKIR

Diyarbakır’ın Karacadağ Pirinci geleneksel yöntemlerle elle hasat ediliyor

Diyarbakır'da, 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ'da, son faaliyeti yaklaşık 100 bin yıl önce gerçekleşmiş olan yanardağ bölgesinde, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Karacadağ pirinci yetiştirilmektedir.

Abone Ol

Karacadağ eteklerinde kar sularının erimesiyle beslenen kaynaklardan sulanan Karacadağ pirincinde hasat dönemi başladı. Rengi, aroması ve lezzetiyle diğer pirinç türlerinden farklılık gösteren pirincin başaklarını erkekler taşlı arazide orakla biçerken kadınlar da elleriyle topladıkları ürünü heybelerle taşıyor. İşçilerin topladığı çeltik halindeki Karacadağ pirinci, boş arazilere serilerek güneş altında doğal olarak kurumaya bırakılıyor.