AMED TIMES - Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nde, 6 Şubat depreminde hasar gören ve ardından yıkılan Emniyet Müdürlüğü ve Polis Okulu arsasıyla ilgili olarak, halk ve Mevlana Halit mahalle muhtarı çeşitli taleplerde bulundu. Arsaların gelecekte nasıl kullanılacağına dair belirsizlikler sürerken, vatandaşlar ve yerel yöneticiler konunun bir an önce netlik kazanmasını istiyor.
Yıkılan arsayla ilgili Amed Times'a açıklama yapan Bağlar İlçesi Mevlana Halit Mahallesi Muhtarı İlhan Şahin, mahallelerinde okul ihtiyacını dile getirerek şunları söyledi:
"İki yıl önce Kaymakamlığa ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittim. Zaruri ihtiyacımızın okul olduğunu belirttim, ancak 'Yer yok' dediler. Emniyet binası yıkıldıktan sonra tekrar Kaymakamlığa gidip, 'Buyrun, yer var' dedim. Ancak bu sefer, emniyetin oraya geri döneceğini ve ellerinden bir şey gelmediğini söylediler. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile de görüştüm. Kendisi milletin taleplerini sordu ve ben de okul ihtiyacını ilettim. Ayrıca, tehlikeye karşı sığınma yerimiz de yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ve Milli Emlak’a başvurdum. Milli Emlak, bölgenin emniyet malı olduğunu ve emniyetin oraya geri döneceğini söyledi."
Polis okulu çevresinde yaşayan vatandaşlar konu ile ilgili taleplerini Amed Times'a açıkladı.
“Yıkılan emniyet binası hastane olarak kullanılsın”
Esnaf olan Ramazan Mintaş, yıkılan emniyet binasının hastane olarak kullanılmasını talep ederek şu ifadelere yer verdi: "Orta hasarlı binaların yıkılmasını istiyoruz çünkü büyük tehlike oluşturuyorlar. Hastane olursa, kazaların sık yaşandığı bölgede hızlı müdahale sağlanabilir."
“Yeşil alan ihtiyacımız var, inşaat ve beton yığınlarından bıktık”
Mahalleli Tuncer Bulut, mahallede yeşil alan ihtiyacını dile getirerek: "Esnaf olarak eski çevik kuvvet binasının yerine bir park yapılmasını istiyorum. Yeşil alan ihtiyacımız var, inşaat ve beton yığınlarından bıktık. Artık yeter, biz yeşil alan istiyoruz" dedi.
"Gençlerin suça yönelmesini engellemek için eğitim merkezi kurulmalı"
Manifaturacılık yapan Büşra Kaplan, gençler için eğitim ve rehabilitasyon merkezi kurulması gerektiğini belirterek şu ifadelere yer verdi: "Gençlerin suça yönelmesini engellemek ve eğitim vermek için böyle merkezler kurulmalı. Psikologlar ve sosyologların desteğiyle gençleri suç ve madde bağımlılığından uzak tutacak çalışmalar yapılmalı. Bu merkezlerde psikolojik destek ve mesleki eğitim verilmesi gerekli" şeklinde konuştu.
Sezgin Tanrıkulu : 100 bin nüfusun yaşadığı bu alanda tek bir park, yeşil alan yok
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da eski Emniyet Müdürlüğü ve Polis Okulunun olduğu yere giderek açıklamalarda bulundu.
Tanrıkulu, vatandaş ve muhtarların arsanın yeniden yapılaşmaya açılmadan yeşil alana dönüştürülmesi talebinde bulunduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: “Diyarbakır, geniş arazilere sahip bir kent; dolayısıyla yeni yapılacak kamu binaları için alan bulma sorunu da olmayacaktır. En az 100 bin nüfusun yaşadığı bu alanda tek bir park, yeşil alan yok” dedi.
Tanrıkulu’ndan Vali’ye çağrı: Takipçisi olacağız
Tanrıkulu Vali Murat Zorluoğlu’na da çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Diyarbakır’a yeni atanan validen de talebimiz; buranın yeniden yapılaşmaya açılmadan yeşil alana dönüştürülmesidir. Daha önce de bu konuyla ilgili TBMM’de soru önergesi vermiştim, bu alandan açıklama da yapmıştım. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğim.