AMED TIMES - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaya güvenliğini sağlamak için yollara yazdığı “Hêdî”, “Pêşî Peya” gibi Kürtçe uyarı yazılarının yarattığı kriz sürüyor.

Narin Güran'ın ölümüyle ilgili yeni rapor ortaya çıktı Narin Güran'ın ölümüyle ilgili yeni rapor ortaya çıktı

Diyarbakır Valiliği’nin “standart dışı” bulduğu yazılar geçtiğimiz günlerde silinmişti. Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yazıları tekrar yazmış, Valilikten “standartların” açıklanmasını istemişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, yaya geçişleri ve trafik ışıklarının bulunduğu caddelerde yazdığı Kürtçe uyarı yazılarının Diyarbakır Valiliği tarafından silinmesinin ardından belediye aynı yazıları tekrar yazdı. Bunun üzerine valilik belediyenin Kürtçe yazılarını bir kez daha sildi.

Kürtçe trafik yer yazılarının 15 yıldır kullanılıyor!

Diyarbakır Barosu 6 gün önce, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün aldığı kararın iptali için yürütmeyi durdurma talebinde bulunmuştu.

Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir de, yaptığı açıklamada, farklı dillerde kamusal hizmete erişimin sağlanmasının Türkiye’deki mevzuat açısından problem olmadığını açıklamıştı.

 Özdemir, farklı dillerde kamusal hizmete erişim sağlanmasının Türkiye’deki yapısal ve anayasal mevzuat açısından hukuki açıdan bir problem teşkil etmediğini söyledi. Kürtçe trafik yer yazılarının 15 yıldır kullanıldığını aktaran Özdemir, şunları kaydetti:

 “5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 13’üncü maddesinde esasen belediyelerin hangi amaçla hangi görevle sorumluluklarla çalışacağı belirtilmiştir. Bu çalışmaları yürütürken de Kürtçe veya farklı bir dilde hizmet götüremeyeceğine dair yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. Kaldı ki 15 yıla yakın bir süredir Kürtçe uyarı işaretleri Diyarbakır ve bölge kentlerinde kullanılıyordu. Kürtçe veya farklı bir dil kapsamında kamusal hizmete erişimini sağlamak kendi içinde esasen belediyenin temel sorumluluk alanlarından biridir.”

Kaynak: Haber merkezi