DİYARBAKIR

Diyarbakır’da tarihi yapıların korunması sempozyumu: Doğan Hatun’dan UNESCO'ya çağrı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Uluslararası Tarihi Yapıların Korunması Sempozyumu'nda UNESCO’ya çağrıda bulunarak, tarihi mirasların korunmasında iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır ve Ankara Şubeleri tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Tarihi Yapıların Korunması ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Sempozyumun açılışı Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında Hatun, katılımcılara "Hafıza ve Sevginin Kenti" Diyarbakır’a hoş geldiniz diyerek, kentin tarihi zenginliğine vurgu yaptı. Amed’in 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını ve 12 bin 500 yıllık yerleşik hayata geçişin izlerinin bu topraklarda bulunduğunu belirtti.

“Geliniz birlikte olması gereken bir şekilde buraları koruyalım''

Hatun, 2015 yılında yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anarak, tarihi ve kültürel yapıların korunmasının önemine dikkat çekti. “Tarihi yapıları sahiplenmek, sadece tescillemek, korumak ve restore etmek yeterli değil,” diyen Hatun, UNESCO’ya bir çağrı yaparak, “Geliniz birlikte olması gereken bir şekilde buraları koruyalım. Sadece kayda almak yeterli değil,” ifadelerini kullandı.

''12 bin yıllık yerleşik hayata geçişi, Dicle Nehri’nin kendisidir”

Dicle Nehri’nin tarihi yapılar için önemine değinen Hatun, “Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri olmazsa bir hiçtir. Bugün bu tarihi yapıların, 12 bin yıllık yerleşik hayata geçişi, Dicle Nehri’nin kendisidir,” dedi.

Sempozyum, akademik oturumlarla devam etti ve sunumlar Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak gerçekleştirildi. Hatun, bilim ve tekniği esas alarak kentin tarihi kültürel yapısını koruma vurgusunu yaptı.