DİYARBAKIR

Diyarbakır'da sağlıkta şiddet sorunu gündeme taşındı

Diyarbakır'da bir hasta yakınının sağlık çalışanlarına yönelik bıçaklı saldırısı, sağlık çalışanlarının güvenliği sorununu yeniden gündeme getirdi.

Loading...

Abone Ol

Diyarbakır Yenişehir Semt Polikliniği’nde yaşanan bıçaklı saldırı, sağlık çalışanlarının güvenliği konusundaki tartışmalara bir kez daha dikkat çekti. Bir hasta yakınının, diş hastanesi personeline yönelik sözlü hakaret ve güvenlik görevlisine bıçakla súldırdığı olay şehirde büyük tepki topladı.

"Sağlıkta şiddet halk sağlığı sorununa dönüştü"

Amed Sağlık Platformu, yaşanan olayı sert bir dille kınadı. Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Mustafa Tümerdem, olayın ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sağlıkta şiddet artık bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. 20 yıldır uygulanan sağlık politikaları, çalışanların değerini düşürerek bu şiddet ortamını yaratmıştır.”

Olayda hastane güvenlik görevlisinin yaralandığı ve tedavi altına alındığı öğrenildi. Mustafa Tümerdem, şiddeti bireysel öfke patlamalarıyla sınırlamanın mümkün olmadığını ve köklü bir politika değişikliğinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Kamera eksikliği tepki çekti

Tümerdem, olay sırasında hastane güvenlik kameralarının çalışmamasına dikkat çekerek, bu durumun sağlık emekçilerinin yaşamlarının ne kadar ihmal edildiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. "Sağlıktan tasarruf edilemez. Hastane yönetimlerinin güvenlik konusundaki ihmalleri kabul edilemez," diyen Tümerdem, caydırıcı ve etkin yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

"Toplumsal farkındalık şart"

Tümerdem, sağlıkta şiddetin önlenmesi için toplumsal farkındalığın şart olduğunu belirtti. “Hiçbir sağlık çalışanı, şiddeti doğuran ve besleyen sebepler ortadan kaldırılmadıkça güvende olmayacaktır. Sağlıkta şiddeti besleyen söylemlerden ve politikalarından derhal vazgeçilmelidir” diye konuştu.

Caydırıcı yasal düzenlemeler talep edildi

Tümerdem, hastanelerde kesici ve delici aletlerin içeri sokulmasını engelleyecek caydırıcı yasal düzenlemelerin şart olduğunu belirtti. "Sağlıkta şiddetin ancak köklü reformlarla sona erebileceğini biliyoruz ve bu yolda mücadelemize devam edeceğiz," dedi.