AMED TIMES - Daha önce Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi ve Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde klimaların çalışmaması kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Şimdi ise benzer bir durum Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde yaşanıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Serdar Büyükdeniz, hastanedeki klima soruna tepki gösterdi.
Eski Bina, Zor Şartlar
Büyükdeniz, Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nin 60 yıllık eski SSK hastanesinden devralındığını ve halen 450 yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini belirtti. Yataklı servislerin koğuş sisteminde olduğunu ifade eden Büyükdeniz, “5-6 hasta aynı odada tedavi görmekte. Fiziki şartlar çok kötü ve bakımsız durumda,” dedi. Bu eski binanın bakım ve onarımının yapılmadığını, mevcut şartların hem hastalar hem de sağlık çalışanları için zorlayıcı olduğunu vurguladı.
Hastanede beş yıldır işyeri temsilcisi olarak görev yapan Büyükdeniz, “Hastanedeki eksiklik ve aksaklıklar, usulsüzlükler, arıza bildirimleri temsilciliğimiz tarafından düzenli olarak başhekimliğe, il sağlık müdürlüğüne ve bakanlığa bildirilmektedir. 2023’te artan sorunlar ve yöneticilerin mobbingi nedeniyle bakanlığa yaptığımız başvuru sonrası başka bir hastaneye iki defa sürgün edildim. Açtığımız davayı kazanıp tekrar hastaneye döndüm,” ifadelerini kullandı.
Su Sızmaları ve Rutubet
Hastanedeki koşulların çok zor olduğunu belirten Büyükdeniz, çalışanların hastanedeki sorunları tutanak altına almaktan ve dilekçe vermekten çekindiklerini ifade etti. Mevcut başhekimin, çalışanların randevu taleplerine ve şikayetlerine yanıt vermediğini, bu nedenle birçok problemin çözülmediğini söyledi.
Geçen yıl Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) milletvekili Serhat Eren tarafından Meclis’e sunulan soru önergesinde de hastanenin ısıtma ve soğutma sisteminin arızalı olduğuna, klimaların çalışmadığına, sadece hava üflediğine dikkat çekildiğini anımsatan Büyükdeniz, “Lavaboların birçoğu kullanılamayacak durumda. Hastanenin birçok alanında su sızmaları ve rutubet var,” dedi.
Zor Koşullarda Çalışan Sağlık Çalışanları
Yoğun çalışılan alanlarda, özellikle kan alma, laboratuvar ve acil birimlerde de klima sorunu olduğunu belirten Büyükdeniz, “Zaten eksik personelle hizmet veren hastane çalışanları, klimasız ortamlarda 40-45 dereceyi bulan sıcaklıklarda çalışmak zorunda kalıyor,” dedi. Sağlık çalışanlarının dinlenme alanlarının rutubetli olduğunu, 24 saatlik nöbetlerde sağlıkçıların sadece iki saat dinlenebildiğini ifade eden Büyükdeniz, “Dinlenme odasından çıktığımızda terden sırılsıklam oluyoruz,” diye konuştu.
Artan Hastane Enfeksiyonları
Büyükdeniz, hastanenin enfeksiyon oranının yüksek olduğunu ve hastaların geç iyileştiğini belirterek, “İshal ve kusma şikayetleriyle yatan hastalar var. 5-6 kişilik koğuş sisteminde bulaşıcı hastalıkların yayılma riski artıyor. Sağlık çalışanlarının bile sağlığı tehlikede,” dedi.
Başhekimliğin, şikayetlere karşılık olarak “Bakanlık bütçe vermiyor” yanıtını verdiğini belirten Büyükdeniz, Sağlık Bakanlığı’nı bu sorunları ve eksiklikleri bir an önce gidermeye davet etti.