PDR Derneği Diyarbakır Şubesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, mesleğin tarihsel gelişimi ve önemi vurgulandı. Derneğin Diyarbakır Şube Başkanı Hayriye Müjde Erçetin, etkinlikte yaptığı konuşmada psikolojik danışmanların birey ve toplum sağlığındaki kritik rolüne dikkat çekti.
Bireylerin ruh sağlığını koruma ve önleyici çalışmaların önemi
Erçetin, danışmanlık mesleğinin sanayideki gelişmelerle birlikte ilk olarak 20. yüzyılın başlarında ABD’de mesleki rehberlik alanında ortaya çıktığını belirtti. İkinci Dünya Savaşı sonrasında askerlerin yaşadığı ruhsal travmalarla birlikte, mesleğin toplumsal sorunlarla ilgilenmeye başladığını vurgulayan Erçetin, ilerleyen süreçte bireylerin ruh sağlığını koruma ve önleyici çalışmaların önem kazandığını ifade etti.
Psikolojik danışmanların, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve insan kaynakları gibi birçok alanda görev yaptığını belirten Erçetin, bu meslek grubunun stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal zorluklarla mücadele eden bireyler için önemli bir destek kaynağı olduğunu söyledi.
Teknolojik imkanlar sayesinde imkanlar
Konuşmasında, artan sosyal stres faktörleri, ekonomik belirsizlikler ve pandeminin etkilerine de değinen Erçetin, bu durumların psikolojik danışmanlık hizmetlerine olan talebi artırdığını belirtti. Ayrıca, teknolojideki gelişmeler sayesinde çevrimiçi danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştığını ve bu sayede daha fazla bireyin psikolojik destek olanaklarına ulaşabileceğini dile getirdi.
Erçetin, psikolojik danışmanların toplumsal değişimlere uyum sağlama yeteneklerini geliştirmesi gerektiğini belirterek, farklı kültürel geçmişlere sahip bireylerle etkili bir şekilde çalışma gerekliliğinin altını çizdi.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nin rolü
Psikolojik danışmanların mesleki çatı örgütü olan Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği’nin (PDR Derneği) mesleği güçlendirme adına önemli bir sorumluluk üstlendiğini ifade eden Erçetin, mesleğin özveriyle gelişimi için çalıştıklarını belirtti. Dernek olarak, ruh sağlığı farkındalığının artırılması ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması için yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladı.
Bu yıl beşincisi kutlanan 30 Eylül Ulusal Psikolojik Danışmanlar Günü, Diyarbakır’da olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanında dernek koordinasyonunda, il ve ilçe temsilcilikleri, akademik camia, kamu ve özel sektördeki meslektaşlar ve meslek adayları ile birlikte kutlandı. Erçetin, günün ilk günkü coşkusuyla kutlandığını ve mesleğe olan bağlılıklarını her geçen gün daha da güçlendirdiklerini sözlerine ekledi.