DİYARBAKIR

Diyarbakır’da maden arama krizi: Serhat Eren’in soru önergesi Meclis gündeminde

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, Kulp ilçesine bağlı Dolu (Arketîn) köyü başta olmak üzere bölgede yürütülen maden arama faaliyetleriyle ilgili 8 sorudan oluşan bir soru önergesi sundu.

Abone Ol

AMED TIMES - Serhat Eren, Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki Dolu (Arketîn) köyünde yürütülen maden arama faaliyetleri, çevreye ve yerel halkın geçim kaynaklarına ciddi zararlar verdiğini ifade etti.

Yapılan maden arama çalışmalarının doğada tahribatkara neden olduğuna ve orada yaşayan vatandaşların da yaşam alanlarına zara verdiğine dikkat çeken Eren, yapılan arama çalışmalarıyla ilgili 8 soruluk bir önerge sundu.

Maden arama ekosistemi tehdit ediyor

Hayvancılık, arıcılık ve tarım yapan köylüler, bu çalışmalara karşı direnmektedir. Maden arama, insan yaşamını ve bölgenin ekosistemini tehdit etmekte; doğa, endemik bitki türleri ve su kaynakları açısından büyük riskler taşımaktadır. Köylüler, projelerin ekonomik çıkarlar için yapıldığını belirtirken, yeterli bilgiye ulaşamadıkları ve ÇED raporlarının belirsiz olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, güvenlik nedeniyle asker sevkiyatı yapıldığına dair iddialar da bulunmaktadır diyerek 8 maddelik soru önergesi sundu.

Eren’in önergesinde sorduğu sorular şöyle:

  1. Kulp ilçesine bağlı Dolu köyündeki maden arama çalışmalarının hangi maden için yapıldığı ve bu çalışmaların hangi şirket tarafından yürütüldüğü kamuoyuna duyurulmuş mudur?
  2. Maden arama çalışmaları için gerekli ÇED raporu hazırlanmış mıdır? Eğer hazırlanmışsa, raporun içeriği ve sonuçları nelerdir? Hazırlanmamışsa, gerekçesi nedir?
  3. Maden arama faaliyetleri için yapılan ihalelerin yöntemi nedir? İhaleye katılan ve kazanan şirketler hangileridir?
  4. Dolu köyü ve çevresindeki maden arama çalışmalarının, köylülerin tarım, hayvancılık ve arıcılık gibi geçim kaynaklarına vereceği zararlar göz önüne alınmış mıdır? Bu zararların önlenmesi için herhangi bir önlem alınmış mıdır?
  5. Maden arama karşıtı köylülerin güvenlik güçleri tarafından darp edildiği ve baskıya uğradığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar için bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  6. Maden arama personelinin güvenliği gerekçesiyle Kulp taburundan asker sevkiyatı yapıldığı iddiaları doğru mu? Eğer doğruysa, bu sevkiyatın nedeni nedir?
  7. Diyarbakır Kulp ilçesinde kaç adet maden ocağı faaliyettedir? 2024 yılı itibarıyla aktif olarak çalışan kaç maden ocağı vardır?
  8. Maden arama faaliyetlerinin yerel ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri ve endemik bitki ve hayvan türlerinin korunması için herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmamışsa, bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır?