Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran cinayetinde yeni ipucu Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran cinayetinde yeni ipucu

AMED TIMES - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı evlenme ve boşanma verilerine göre evlenen çiftlerin sayısında önemli bir düşüş söz konusu. Aynı düşüş Diyarbakır için de geçerli.

Diyarbakır'da gençler ya evlilikten kaçıyor ya da mali zorluklardan dolayı evlenmek için 30-35'li yaşları bekliyor. 

TÜİK 2023 istatistiklerine göre, 2001 yılında ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 26, kadınlarda ise 22,7'ydi. 2023 yılında yaş ortalaması erkeklerde 28 iken kadınlarda ise 25'e çıktı. 

Diyarbakır'daki gençlere göre gençlerin evlilikten kaçmasının en önemli sebepleri artan ekonomik sıkıntılar ve mali zorluklar. Yüksek yaşam maliyetleri, ev ve düğün giderlerinin artması, gençlerin evlilik kararını ertelemelerine veya tamamen vazgeçmelerine yol açıyor.

"Bu dönemde evlenmek demek borcun dibine girmek demek"

Diyarbakır'da taksicilik yapan ve bekar olan 22 yaşındaki Mehmet Kara, evliliğin getirdiği mali zorluklardan yakınıyor. Kara; "Evliliği şu şekilde tanımlayabilirim: 2 kişinin hayatı birleşecek ve sonra çocuk gelecek maliyetler artacak. Artık her şey maddiyat oldu. Ben ticari takside çalışıyorum, aylığım 40 bin lira ben nasıl evleneyim şimdi? Kız tarafı da çok sıkıntı çıkarıyor, yok ev alınacak yok altın alınacak. Diyarbakır'da en ucuz ev, 1,5 – 2 milyon para. Yani bu dönemde evlenmek demek borcun dibine girmek demek.” dedi.

Diyarbakır Amedtimes

"Gençler ekonomiden dolayı evlenemiyorlar"

Gençlerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren 30 yaşındaki Abdülrahman Çelik ise "Gençler ekonomiden dolayı evlenemiyorlar, zorlanıyorlar. Önceden evlilik ucuzluktu, eskiden 20-30 bin TL’ye evlenebiliyordun şimdi ise 2-3 milyona evlenilmiyor. Allah, her gencin yardımcısı olsun." diye konuştu.

İl bazında evlenme ve boşanma durumları:

TÜİK 2023 verilerine göre, il bazında kaba evlenme hızının en yüksek olduğu il Kilis oldu.
Kilis’i Aksaray ve Gaziantep takip etti. En düşük kaba evlenme hızı ise Gümüşhane’de görüldü. Boşanma hızının en yüksek olduğu il İzmir olurken Antalya ve Karaman ikinci sırada yer aldı. Boşanma hızının en düşük olduğu il ise Hakkari oldu.

Kaynak: Haber merkezi