ÖZEL HABER - Abdullah AKYOL / KAMERA - Davut SANCAROĞLU
Amed Times ekibi olarak Diyarbakır sokaklarında halka, “Eski Ramazanlar yaşanıyor mu?” diye sorduk ve Ramazan aylarında en çok tercih edilen yiyecek ile içecekleri araştırdık. Vatandaşlar, geleneklerin kısmen devam ettiğini belirtirken, pahalılık nedeniyle eski Ramazan ruhunun kaybolduğundan yakındı. İşte ustaların ve seyyar satıcıların gözünden Diyarbakır’ın Ramazan lezzetleri:
“HALKA TATLI GELENEĞİMİZDEN KOPMUYOR”
Yılların halka tatlı ustası, bu tatlının kültürdeki yerini anlattı: “Halka tatlı bizim kültürümüzde var. Şu an milletimizin en uyguna alabileceği tatlı budur. Tulumba da çok tüketiliyor. Halka tatlı, yıllardır geleneğimizde olan bir şeydir.” Usta, tatlının uygun fiyatıyla Ramazan sofralarının yıldızı olmaya devam ettiğini vurguladı.
“ESKİ RAMAZANLAR YOK, ÇİĞKÖFTE VE CİĞER HALEN BAŞ TACI”
Ramazan’da boş vakitlerinde çiğ köfte yoğuran bir usta, geçmişle bugünü kıyasladı: “Eski Ramazanlar Diyarbakır’da artık yaşanmıyor, pahalılık var. Eskiden milletin parası vardı, malzeme yoktu; şimdi malzeme çok, para yok.” En çok tercih edilen lezzetleri ise şöyle sıraladı: “Ciğer ve çiğ köfte bir gelenek haline gelmiş. Her evde sofrada mutlaka çiğ köfte oluyor. Günde 25-30 kilo yoğuruyorum, iftara yakın hepsini satıyoruz. Burada sırayla çiğ köfte satıyoruz, Diyarbakır’ın en ucuz çiğ köftesini sunuyoruz, porsiyonu 100 lira.” Geleneklerin zorluklara rağmen sürdüğünü belirtti.
“MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ ŞİFA DAĞITIYOR"
Ramazan’da meyan kökü şerbeti satan genç bir seyyar satıcı, içeceğin popülerliğini açıkladı: “Meyan kökü şerbeti hem gelenek hem de şifa. Diyarbakır halkı bunu çok seviyor, özellikle Ramazan’da satışı artıyor. Kürtçe ‘awa susê’, Irak’ta ‘acem suyu’ deniyor. Mide, böbrek, tansiyon, bağırsak sorunlarına iyi geliyor, vücudu temizliyor. Vatandaşlar orucunu bununla açıyor, evde tek başına bitiren bile var. Fiyatı 40 ile 80 lira arasında değişiyor.” Şerbetin, Ramazan’ın favori içeceği olduğunu ekledi.
"GELENEK VE ÖZLEM BİR ARADA"
Diyarbakır’da Ramazanların hala halka tatlı, çiğ köfte, ciğer ve meyan kökü şerbetiyle renklendiğini gösterdi. Ancak ustalar ve satıcılar, pahalılığın eski Ramazan coşkusunu gölgelediğini ifade etti. Gelenekler yaşasa da, halkın özlemi sürüyor.