AMED TIMES - En düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarılmasının ardından zam farkları dün emeklilerin hesaplarına yatırıldı. Diyarbakır’daki emekliler, yapılan artışın yaşam koşullarında herhangi bir iyileşme sağlamayacağını ifade ettiler. Amed Times’a konuşan emekliler, bu maaşla geçinmenin neredeyse imkânsız olduğunu vurguladılar.

“Çok komik. Zam değil bir kere, kelimeyi düzeltmek lazım”

Emekli Meclisi aktivisti Erol Peçenek, yapılan artışın gerçek bir zam olarak değerlendirilmediğini belirtti: “Çok komik. Zam değil bir kere, kelimeyi düzeltmek lazım. Haklarını bilmeyen emekliler olarak bunu zam diye telaffuz ediyoruz. Bunu yetkililer de aynı şekilde ifade ediyor. 2500 lira enflasyon farkı, gerçek bir zam değil. 2500 lira enflasyon farkı zam değil. O da gerçek bir zam değil. 12.500 lira itelemeyle daha doğrusu kök maaşı yukarı çekme olayıyla değil 31.500 lira civarında olması gerekiyordu. Ama gerçek emeklilerin alması gereken maaşı milli gelir üzerinden hesaplarsak yine TÜİK rakamlarına göre günün dolar üzerinden baktığımızda 35.500 lira gibi rakama tekabül ediyor. Aradaki farkı nereye aldılar, bilmiyoruz. Yetkililerin bu konuda açıklama yapması gerekiyor.”

Amedtimes11-1

“Bunlar hepsi zulümdür. Alt tabakaya zulüm”

2013 yılından bu yana emekli olan Mehmet Kızılgül, maaş artışının yaşam standartlarını yükseltmediğini ifade etti: “2013’te emekli olduğumda 1100 lira alıyordum. Şimdi 12 bin 500 TL alıyoruz ama bunun bir anlamı kalmadı. Bir kilo peynir 250 lira, bir kilo et 500 lira. Bu maaşla geçinmek mümkün değil. Yani bu emekli maaşıyla oynanmasaydı başkan. Şimdi maaşımız zaten yok. O oynadığı için emeklileri süründürdü. Ondan bu enflasyon. Bunlar hepsi zulümdür. Alt tabakaya zulüm. Yani otuz da verse bir faydası olmaz. Emeklileri insan saymıyorlar. Ölsünler kurtulalım diyorlar.”

Amedtimes12-1

Mehmet Şah Yaman, zam sonrası yaşam koşullarının iyileşmediğini belirtti: “2500 lira pazara gitmeye yetmiyor. Başka hiçbir şeye yaramıyor. Çay parası bile yeterli değil. 15 bin lira zam istiyoruz ama bu taleplerimiz karşılanmıyor. Devlet gerekli desteği sağlamıyor.”

Rojin Kabaiş’in ölümü üzerine Gülben Ergen’den destek çağrısı Rojin Kabaiş’in ölümü üzerine Gülben Ergen’den destek çağrısı

Amedtimes13-1

“İki çay içmek bile 100 TL’yi buluyor”

Ali Özçelik, maaşın günlük yaşam masraflarını karşılamadığını söyledi: “İki çay içmek bile 100 TL’yi buluyor. Elbise ve pantolon almak için bir milyar lira harcıyoruz. Maaş, geçinmemize yetmiyor. Hayat standartlarımız zorlaşmış durumda.”

Amedtimes14-1

“Görünen köy kılavuz istemiyor”

Selim Kızılel, yapılan artışın yeterli olmadığını ifade etti: “12 bin 500 lira para, yaşam masraflarını karşılamıyor. Hayat pahalılığı arttı ve bu maaşla geçinmek zor. On beş bin lira olsa bile yeterli olmayacak. Ortada olan şu; görünen köy kılavuz istemiyor.”

Kaynak: AMED TIMES