AMED TIMES-Diyarbakır'da kış aylarında çorba özellikle en çok tüketilen başlangıçlardan biridir. Genelde et yemeklerinin ağırlıklı olduğu bölgede, yöresel ve tescilli yemekleriyle lezzet şöleni sunmaktadır. Sıklıkla tüketilen bir diğer özel yemek ise Kaburga Dolması'dır. Bu lezzet, kuzu kaburgalarının özel bir iç harçla doldurulup fırınlanmasıyla hazırlanır. Lahmacun ve ciğer dürümü gibi sokak lezzetleri de Diyarbakır'ın kendine özgü atıştırmalıkları arasında bulunur.
'Yöresel malzemeler kullanılır'
Yemek kültürü, geleneksel malzemelerin ustaca kullanılması ve yöresel tatların zengin bir şekilde sunulmasıyla öne çıkar. Ayrıca, baklava ve kadayıf gibi tatlılar da Diyarbakır mutfağının tatlı çeşitleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra, Kuzu Kuyma, İskenderun Kebabı gibi et yemekleri de Diyarbakır mutfağının zenginliğini yansıtan örnekler arasında bulunmaktadır. Her yemek, yöresel malzemelerin özenle seçilmesi ve geleneksel tariflere sadık kalınmasıyla öne çıkar. Yöresel ve tescilli ürünlerin kullanıldığı serbizer çorbası da bunlardan bir tanesidir. İşte Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerinden serbizer mercimek çorbası tarifi;
Malzemeler:
1- 1 su bardağı yeşil mercimek
2- 1 su bardağı döğme ( aşurelik buğday)
3- 1 su bardağı nohut
4- 1 ad büyük boy kuru soğan
5- 2 çay kaşığı tuz, pul biber
6- 2 çay kaşığı kişniş tohumu
7- 8 su bardağı et yada tavuk suyu
Üzeri için ;
25 gr sadeyağ (tereyağı da kullanabilirsiniz)
4 çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı pul biber
YAPILIŞI: Döğme ve nohudu bir gece önceden iyice yıkayıp ayrı kaplarda bol suyla ıslamaya bırakın, ertesi gün , yıkayıp süzdüğünüz mercimeği büyükçe bir tencereye aktarın. Üzerine ıslanmış nohut ve döğmeyi ekleyin. 8 su bardağı et yada tavuk suyunu da ilave edip orta ısılı ateşte bakliyatlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya kadın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin (toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın. Afiyet olsun