Diyarbakır'da, geleneksel yöntemlerle yetiştirilen 25 kilogram ve üzeri 64 karpuz, 28 Eylül'de düzenlenecek yarışmaya hazırlanıyor. Dicle Nehri kenarındaki kumlu topraklarda güvercin gübresi ile üretilen karpuzlar, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde sergilenecek.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır'ın ticari karpuz üretiminde Türkiye'deki önemli illerden biri olduğunu belirtti. Yerli tohum kullanılarak yetiştirilen "sürme", "pembe", "ferik", "beyaz kış" ve "kara kış" çeşitlerinin genetik yapılarının 50 kilogramı geçebildiği ifade edildi.
Bismil ilçesinin kırsal Sinan Mahallesi'nde ailesiyle karpuz üretimi yapan Mehmet Atlı ise, ilkbaharda karpuz fidelerini toprakla buluşturduklarını belirtti.
"Bir insanın evladına baktığı gibi biz de karpuzla o şekilde ilgileniyoruz. Yaklaşık 4 aydan fazla uğraştık. Bu yıl verim de iyiydi. Geçen yıla oranla karpuz daha büyük oldu. Ticari bir getirisi olmadığından bu karpuz çeşidini birkaç aile dışında yetiştiren kimse kalmadı."
Aynı mahallede karpuz üreten Atlı'nın annesi İkram Atlı, Kürtçe, toprakla buluşturduğu karpuz fidelerini belli bir büyüklüğe ulaşana kadar taşıma suyla suladığını belirtti.
Çiftçiler, devletin destekleriyle geleneksel üretimi sürdürmeyi umuyor. Yarışma, yerel üreticilerin emeklerini sergilemek ve bu değerli çeşitlerin korunmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek. Yarışmanın 28 Eylül Cumartesi günü, saat 16.00'da başlayacağı belirtildi.