DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 6. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı

Diyarbakır'da düzenlenen 6. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, 59 ilden 170 firmanın katılımıyla başladı.

Abone Ol

Diyarbakır'da düzenlenen 6. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, törenle kapılarını açtı. Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde, Valilik, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi ve KOSGEB'in desteğiyle düzenlenen fuara, 59 ilden 170 firma katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır'ın tarım ve hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, "7 milyon dekar tarım alanına sahip Diyarbakır, hububat ve buğday üretiminde Türkiye'de ilk 3 il arasında yer alıyor. Aynı zamanda hayvancılıkta Türkiye'de ilk 5'teyiz" dedi. Atalar, buğdayın ve bakliyatın anavatanı konumundaki Diyarbakır'da tarımın altyapısının kadim geçmişe dayandığını vurguladı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya da fuara olan ilginin arttığını belirterek, geçen yıl fuara 347 bin ziyaretçinin katıldığını, bu yıl ise 500 bin ziyaretçi hedeflediklerini ifade etti. Kaya, "Fuarda sadece ürünler sergilenmeyecek, aynı zamanda yarışmalar ve atölye çalışmalarıyla dolu dolu bir etkinlik olacak" dedi.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, fuarın amacının, yöresel lezzetlerin tanıtılması ve markalaşmasının sağlanması olduğunu belirterek, "Sergilenen coğrafi işaretli ürünler, üretildikleri bölgenin iklimi, toprak yapısı ve üretim yöntemleriyle bütünleşmiş, kaliteyi simgeliyor" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından fuarın açılışı, kurdele kesimi ve kente özgü 47 metrelik örgü peynirinin kesilmesiyle yapıldı. 6 gün sürecek olan fuar, katılımcılara bölgenin eşsiz yöresel lezzetlerini tanıtarak, gastronomi turizmine katkı sağlamayı hedefliyor.