DTSO Başkanı Mehmet Kaya, TÜYAP  Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ve DTSO Fuar Komisyonu üyelilerinin katılımıyla gerçekleşen Lansmanda, Mehmet Kaya DTSO olarak Diyarbakır’da 2005’den beri kentin fuar merkezi olması için çaba sarf ettiklerini söyledi ve 2008’de TÜYAP ile yaptıkları sözleşme ile fuarcılıkta önemli bir mesafe kat ettiklerini belirtti. 

DİFAŞ’ı kurma amacımız: Bölgenin fuarcılık kaderini kendimiz belirleyelim istedik 

Whatsapp Image 2024 09 10 At 14.24.41 (1)

Derya Yanık: Narin Güran davasında maddi gerçek ortaya çıkacak Derya Yanık: Narin Güran davasında maddi gerçek ortaya çıkacak

DİFAŞ’ı kurduktan sonra hem kendileri hem de nitelikli fuarcılık şirketleriyle işbirliği kurarak Diyarbakır’da her ay bir fuarın yapılması için çalışma yürüttüklerini dile getiren Kaya Amed Times’sa şunları söyledi: 

“2018'deki ilk seçildiğimiz günde de özellikle fuarcılık merkezi yapacağımızı söyledik. Her şeyden bağımsız. O zaman burada TÜYAP fuar yaparken bile, biz DİFAŞ diye bir fuarcılık şirketi kurduk. Tamamen odanın olan, %100'ü odaya ait olan bir fuar. Buradaki temel amacımız şuydu. Biz bu bölgenin fuarcılık kaderini kendimiz belirleyelim ve birilerinin bırakmayalım dedik. Ki yaşadık gördük, bir deprem gördük, bir pandemi gördük. Fuarlar yapılamadı. Ama biz deprem ve pandemide de DİFAŞ üzerinden bazı fuarlar gerçekleştirdik. Şimdi bu devam edecek dedik. 

Daha iyi fuarlar için nitelikli şirketlerle anlaşma yapıyoruz

Whatsapp Image 2024 09 10 At 13.58.20

Diyarbakır’da en iyi ve nitelikli fuarcılık hizmeti nasıl yapılabiliyorsa o şekilde adımlar attığını söyleyen DTSO Başkanı kaya, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'de inşaat, tarım, kitap hangi fuarı, kim, hangi şirket, fuarcılık şirketi, geçmişi olan, kaliteli fuarlar yapan, kimse onunla o fuarı Diyarbakır'da düzenlemek temel hedefimiz. Bu işte biz bir maddi kazancı ön plana koymuyoruz. Diyarbakır'a en iyi fuarı kimle yapabiliyorsak ona çalışıyoruz.”

Kamu kurumları ve yerel yönetimlerin katkısı önemlidir

Diyarbakırdaki yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının da bu çalışmalara katkı sağlaması gerektiğini belirten Mehmet Kaya, “Bugün TÜYAP'ın 41 yıllık bir kitap fuarı geçmişi var. Türkiye'nin birçok yerinde var. Bölgede biz şimdi kendileriyle bir anlaşma yaptık. Evet odamızın büyük katkıları olacak. Biz Diyarbakır için, Diyarbakır Fuarı için varız bir yerde. İnanıyorum ki valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz de destek verecekler bu işe. Bu kitap fuarını bundan sonra her yıl TÜYAP'la birlikte yapacağız. Yani TÜYAP yapacak.

Diyarbakır Kitap Fuarı bir demokrasi şölenidir

“Hedefimiz Diyarbakır'da her ay bir fuar düzenlemek” diyen Kaya şöyle devam etti: “Çünkü fuarın getirilerini çok iyi biliyoruz. Ama kitap fuarı bunların dışında bir demokrasi şöleni gerçekten. Bir bölgede bir hareket sağlayan, insanların gelip orada birçok duyguyu birlikte yaşadığı. Hem okuma duygusu, hem Kürt ve Zazaca yayınlara destek verme duygusu. Görüp baktığınız zaman bunun sadece bir fuar olmadığını görebiliyorsunuz. İşte biz mesela fuarlarımızda Kürt yayınlarına, Zazaca ve Kürtçe yayınlarına öncelik veren bir konumumuz var. Bunu sadece Diyarbakır fuarları için yapmıyoruz. İşbirliği yaptığımız fuar şirketine, Türkiye'nin neresinde olursa olsun fuar yaparken de o ilişkinin o şekilde gelişmesini de destekliyoruz.”

TÜYAP Genel Müdürü Ersözlü : Diyarbakır fuar kültürü olan bir şehir

Whatsapp Image 2024 09 10 At 12.32.38

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Kötü bir gündemin yoğun olduğu kentte iyi bir gündem yaratmak için bir aradayız. TÜYAP Fuarcılık olarak 45 yıldır Türkiye Fuarcılık sektörüne önemli katkılar sağlıyoruz. Yurtiçinde farklı merkezlerde ve yurtdışında 8 ülkede fuarlar hazırlayan 500’ün üzerinde çalışanı ile ülkemiz istihdamı ve ihracatına önemli katkılar sunuyoruz. Fuarlarımız ile kentin ekosistemine, kültürüne de önemli katkılar sunuyoruz. Kültür fuarları alanında kitap ve eğitim fuarları düzenliyoruz. 5 yıl aradan sonra TÜYAP Kitap Fuarı markasını tekrar Diyarbakır’a getiriyoruz. Birçok şehirden talep var kitap fuarı için. Ama Diyarbakır’ı es geçemedik. Diyarbakır fuar kültürü olan bir şehir. Bu bölgede aydın ve edebiyat dünyasını takip eden bir okur kitlesi var. Bu nedenle yeniden fuar yapma kararı aldık. 30 Kasımda bu bölgenin en nitelikli ve güzel fuar merkezinde kitap fuarını açacağız. 9 gün boyunca Türkiye’nin yazarlarını, şairlerini, sanatçılarını Diyarbakır’da ağırlayacağız” dedi. 

350 binden fazla kitabın bir araya geldiği kitap fuarları demokrasi şölenidir

Whatsapp Image 2024 09 10 At 13.51.14

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk Türkiye’de 500’e yakın üyeleri olduğunu ve fuarlarda farklı fikirleri içeren kitapların, faklı fikirdeki yazar ve  okurları bir araya geldiği fuarları demokrasi şöleni olarak nitelendirdi. 

Kocatür, “Diyarbakır tarihsel anlamda edebiyatın önemli kalelerinden birdir. Çevre illerden de okurların gelmesi bizi çok heyecanlandırdı. Satışta olan şu an 350 bin kitap var. Kitap Fuarlarında bunların ancak 150 binini sergiliyoruz. Ama çeşitliliği bir arada verebileceğimiz etkinlikler olacak fuarda. Kitap fuarlarına yerelin desteği olmadan yürümesi mümkün değil. Bu destekler şehrin kültürüne sosyal hayatına desteklerdir” açıklamalarını yaptı. 

Kültür şehri Diyarbakır’a gelmek için her kes heyecanlı

Kenan Kocatürk Amed Times’a da özel açıklamasında ise: “Tabi Diyarbakır Kitap Fuarı'na biz yayın evi olarak da geldiğimizde, yazarlarımızla beraber kendimizi evimizde hissediyorduk. Yani buradaki okurun ilgisi, anlatılan önyargıları kırarak ben ve benim gibi birçok yayıncıyı şaşırmıştı. Aslında şaşırmamak gerekiyor. Benim gençlik yıllarıma göre baktığında da Diyarbakır'ın ne kadar önemli bir kültür şehri olduğunu, bu kadim şehrin ne kadar okumayla ilişkisi olduğunu biliyorduk. Ama başka arkadaşlarımla bunu öğrenmesi çok anlamlı ve değerliydi. Şimdi tekrar uzun bir aradan sonra, pandemiden de sonra tekrar Diyarbakır'da Diyarbakır Kitap Fuarı'na gelecek olmamız sadece beni değil, benim konuştuğum birçok yayıncı arkadaşımı, birçok yazar arkadaşı, birçok eleştirmen arkadaşı da çok heyecanlandırıyor. İstanbul Kitap Fuarı'ndan sonra yapılacak olması da bizim açımızdan anlamlı. Ben yapılacak olan kitap fuarına çok iyi geçeceğini, okurların rağbet edeceğini, bütün bu ekonomik koşulların zorluklarına rağmen, çok keyifli bir fuar olacağını da düşünüyorum. İnsanların kitapla ve yazarlarla buluşacağı günlerini de iple çektiğini de biliyorum” dedi. 

Kürt yayınevleri de fuarın gerçekleşmesinden memnun: Çok güzel geçeceğine inanıyoruz

Whatsapp Image 2024 09 10 At 13.51.52

Dara Yayınevi yöneticisi Bawer Berşev de TUYAP’ın profesyonel olarak çok iyi çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekti ve şunları söyledi: “Biz de hem Kürt Yayıncılar Birliği olarak hem de yayın evimiz Dara Yayınları olarak, bu fuara katılım sağlayacağız. Elbet kriz var, bunu biliyoruz, görüyoruz. Geçen senede kriz vardı, farklı bir firma gelmesine rağmen özellikle Kürt yayın evleri fuardan memnundu. Yani Diyarbakır merkezli kitap fuarlarında Kürt yayın evleri gerçekten çok memnun ayrılıyor. Bu anlamda bu senede kriz olmasına rağmen çok güzel geçeceğine inanıyoruz. Eğer tekrardan bir kriz oluşmazsa, bir savaş konsepti oluşmazsa Diyarbakır'da özellikle bu fuarın çok güzel geçeceğine inanıyoruz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ