GENEL

Diyarbakır Düğün Adetleri Nelerdir? Kına Gecesi, Çeyiz, Gelin Alma...

Diyarbakır’da örf ve geleneklerin en önemlileri, kız isteme, nişan ve düğün sürecinde ortaya çıkıyor. Sizler için Diyarbakır düğün adetleri nelerdir sorusunu yanıtladık.

Abone Ol

Diyarbakır, tarihi olarak zengin kültürel mirası ve köklü gelenekleriyle ön plana çıkan şehirlerden birisidir. Diyarbakır’da örf ve geleneklerin en önemlileri, kız isteme, nişan ve düğün sürecinde ortaya çıkıyor. Sizler için Diyarbakır düğün adetleri nelerdir sorusunu yanıtladık.


Diyarbakır’da düğün adetleri, şehrin farklı bölgelerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel anlamda Diyarbakır’da düğünler, benzersiz ritüelleri ve etkinlikleri beraberinde getiriyor. Aileler arasında güçlü bağların kurulmasına aracılık eden bu gelenekler, asırlardır bölge halkı tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Diyarbakır düğün geleneklerinin detaylarını inceleyelim…

Diyarbakır Düğün Adetleri Nelerdir? 

Diyarbakır düğünleri, örf ve geleneklere bağlı olarak birçok ritüel ve etkinlikle birlikte gerçekleşmektedir. Diyarbakır’da düğün adetlerine aileler halen önem vermekte, birçok düğünün aşağıdaki belirteceğimiz ritüellerle sürdürüldüğünü belirtebiliriz. 


Zengin kültürel mirasın köklü geleneklerle buluşması sonucunda Diyarbakır’da düğünler, renkli anların yaşandığı bir ortamda, aileler arası bağların giderek kuvvetlendiği bir süreci beraberinde getiriyor.


Diyarbakır düğün adetleri nelerdir sorusu dört farklı başlıkta yanıtlanabilmektedir:

  • Kız İsteme ve Nişan Süreci
  • Çeyiz Hazırlıkları
  • Kına Gecesi
  • Düğün

1- Diyarbakır’da Kız İsteme ve Nişan Adetleri

Diyarbakır düğün adetlerine geçmeden önce evlilik yolunda uygulanacak kız isteme, nişan, çeyiz ve kına gecesi gibi süreçlerde de örf ve geleneklere dikkat edilir. Düğün sürecine giden yolda ilk olarak kız isteme yapılır ve sonrasında nişan süreci başlatılır. Diyarbakır düğün gelenekleri daha en başında, kız isteme evresinde başlamaktadır.


Ailenin kız isteme ziyaretinde geleneklere bağlı olarak genellikle aile büyükleri usullere uygun olarak kızı ister. Geleneksel olarak gerçekleşen bu süreç sonrasında gelin adayı ve ailesi için hazırlanan özel şekerler ve şerbetler, isteme merasimi sonrasında Pazartesi ya da Perşembe günü gelin evine gönderilir. Diyarbakır kız isteme adetlerinin en önemli parçasını bu süreç oluşturur.
Yapılan bu ikram, iki aile arasındaki ilişkilerin hoş bir şekilde başlamasını simgeler.

Diyarbakır düğün adetleri kız isteme sürecinde daha sonra aileler arasında karşılıklı olarak yemek davetleri gerçekleşir. Bu ziyaretlerde iki ailenin birbirini daha yakından tanıması sağlanır.

2- Diyarbakır’da Çeyiz Hazırlıkları

Düğün sürecinin en önemli parçasından birisi olan çeyiz hazırlığı da ilgili şehirde örf ve geleneklere göre gerçekleşir. Diyarbakır düğün adetlerinde çeyiz hazırlığı için genellikle allı-mavili yorganlar, gümüş çekmece, işlemeli ve renkli yastıklar, yataklar, gümüş kupa, hamam tası, gümüş nalın, el aynası, fildişi çekmece, ceviz sandık, avize gibi eşyalar tercih edilir. 

Diyarbakır’da çeyiz hazırlıkları bu eşyaların evin geniş bir odasında üç gün boyunca sergilenmesiyle devam eder. Bu etkinlik, ailenin düğün öncesi hazırlıklarını ne kadar titizlikle yaptığını gösterir. 

3- Diyarbakır Kına Gecesi Adetleri

Diyarbakır düğün adetlerine geçmeden hemen önce kına gecesine dair örf ve geleneklerden de bahsetmek gerekir. Düğünün hemen öncesinde gerçekleşen kına gecesi, damat ve gelin için özel bir anlam taşır.

Düğün öncesi yapılan geleneksel bir tören olan kına gecesinde, alışılagelmiş bir şekilde gelinin el ve ayaklarına kına yakılır. Diyarbakır kına gecesi adetleri arasında manilerle birlikte şarkıların söylenmesi vardır. Bu gecede genellikle canlı müzik eşliğinde unutulmaz bir eğlence deneyimlenir. 

4- Diyarbakır Düğün Adetleri

Diyarbakır düğün gelenekleri, yöreye özgü ritüellerin gerçekleştiği bir süreci ifade eder. Düğün günü geldiğinde gelin, gelinliğini giyerek oğlan evine götürülür. Burada kapıdan içeri girmeden önce içi su dolu olan bir testiyi yere çalıp kırar. 

Bu gelenek, bazı yörelerde kısmi olarak uygulanırken, genellikle düğünün coşkusunu ve anlamını taşır. Ritüelin hemen ardından iki ailenin bir araya geldiği büyük bir kutlama gerçekleştirilir.
Diyarbakır’da düğünler nasıl olur sorusuna yanıt arayanlar için örf ve gelenekleri bu şekilde özetleyebiliriz. Ancak yöreye özgü olarak değişebilecek bu adetler, farklı bölgelerin dahil olmasıyla da farklılaşabilecektir. 

Diyarbakır Düğün Geleneklerinin Önemi

Diyarbakır düğün adetleri ve gelenekleri, bölgenin kültürel zenginliğini yansıtan, toplumsal değerlerini yaşatan önemli tarihi miraslardan birisidir. Bu gelenekler, temelde ailelerin bir araya gelerek birbirilerini tanımalarını, aralarındaki bağların güçlenmesini, kültürel mirasın yaşatılmaya devam edilmesini sağlar. 

Diyarbakır düğün gelenekleri, kız isteme süreciyle başlar, nişan, çeyiz hazırlıkları ile devam eder. Düğüne giden süreçte pek çok ritüel gerçekleştirilir.

Diyarbakır’ın bazı yörelerinde düğün adetlerinin önemli bir parçasını da altın gelenekleri oluşturur. Düğün sırasında, öncesinde ya da sonrasında yapılan altın takma töreninde gerçekleşen bu ritüeller, düğünün prestijini artıran en önemli unsurdur. 

Diyarbakır altın adetleri, genellikle altın sayısı, çeşidi, türü ve ağırlığı ile ilişkilendirilerek yörelere göre farklı şekilde yaşatılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Diyarbakır düğün adetleri nelerdir sorusuyla ilgili diğer soruları da yanıtladık:

1- Diyarbakır'da düğünler nasıl olur?

Diyarbakır’da düğünler, kız isteme, nişan, çeyiz, düğün adetleri ile birlikte, yöresel bazda değişik ritüellerle birlikte gerçekleştirilir. Su testisi kırma, kız isteme sonrası şeker ve şerbet gönderme, kına yakma, çeyizlik eşyaların sergilenmesi gibi pek çok detayı içermektedir.

2- Diyarbakır'da nişanı kim yapar?

Diyarbakır’da nişan, Türkiye’de yaygın olarak kabul edildiği gibi kız tarafınca yapılır.
Diyarbakır düğün adetleriyle ilgili sorularınızı yorumlar bölümünden sorabilir, eklemek istediklerinizi paylaşabilirsiniz.