DİYARBAKIR

Güneydoğu'nun En Güzel Yöresel Yemeklerinden... Diyarbakır Cartlak Kebabı Nasıl Yapılır?

Yiyenin tadına doyamadığı Diyarbakır Cartlak Kebabı nasıl yapılır? Sizleri için malzemeleriyle birlikte aşama aşama anlattık.

Abone Ol

Diyarbakır kebaplarıyla meşhur bir şehir. Her yiyenin bayıldığı lezzetlerin yanı sıra Diyarbakır mutfağının sunacak daha çok lezzeti var. Bu lezzetlerin başında da Cartlak Kebabı geliyor.

Her damak tadına uyum sağlayabilen Cartlak Kebabı (diğer adıyla ciğer kebabı) hem Diyarbakırlılar hem de yeni lezzetler denemek isteyenler tarafından en sevilen yemeklerden. Peki, Diyarbakır Cartlak Kebabı nasıl yapılır? Sizin için araştırdık! İşte en güzel tarifi…

Cartlak Kebabı Malzemeleri

  • 150 gram kuzu ciğeri
  • 30 gram ciğer yağı
  • 1 tutam maydanoz
  • Sumak ekşisi
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kırmızı Pul Biber

Cartlak Kebabı Nasıl Yapılır? En Kolay Tarif…

Cartlak kebabının yapılışı aşağıdaki gibidir:

  1. Ciğeri, kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayırın.
  2.  Ciğer çözünü (ciğer yağı) de aynı büyüklükte parçalara bölün.
  3.  Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike ciğer ve 1 çözü; her şişe iki tike ciğer, 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplayın.
  4. Şişlere geçirilmiş ciğerleri harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirin.
  5. Pişerken üzerine damak zevkinize göre tuz, biber, kimyon atın.
  6.  Pişen ciğerleri servis tabağına koyup, üzerine bir miktar karabiber atın.
  7.  Kuru soğanı ince ince doğrayıp, sumak ekşisiyle karıştırın.
  8. Maydanozları da ince bir şekilde doğrayarak karıştırın.
  9.  Hazırladığınız piyazı tabaktaki ciğerin yanına limon, yeşil biber, turp ve mevsimine göre yeşillikle birlikte konarak servise sunun.

Bu kolay tarifle cartlak kebabını hem kendiniz hem misafirleriniz için en lezzetli halinde sunabilirsiniz. Baharat oranlarını damak tadınıza göre ayarlayıp sizin için en güzel haline getirebilirsiniz.

Cartlak Kebabı Diyarbakır Usülü Nasıl Yapılır?

Malzemeler kolay tarifle neredeyse aynı, yalnızca yağ oranı değişiyor. Lezzetine deneyip sizin karar vermeniz üzere iki tarifi de bırakıyoruz.

NOT: Bu tarifte ciğer yağı yerine kuyruk yağı kullanılıyor. Ayrıca ayçiçek yağı, nane ve sumak da tarife dahil.

Diyarbakır usülü cartlak kebabı için izlemeniz gereken adımları listeledik…

  1. Mangal şişlerine ciğer ve kuyruk yağlarını 3 adet ciğer 1 adet kuyruk yağı olacak şekilde 8’erli olarak takın.
  2. Küçük bir kapta kimyon, pul biber, sumak, tuz, nane ve ayçiçek yağını karıştırın.
  3. Hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla şişlerinize iyice yedirip buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  4. Mangalınızı yakın. Oda sıcaklığına gelen şişlerin iki yüzünü de 2’şer dakika pişirin.

PÜF NOKTA: Ciğerlerin yanmaması için çevirmeyi unutmayın, iki dakika sabit tutarsanız yanabilir.

Diyarbakır’ın lezzetli cartlak kebabını yapmak işte bu kadar kolay! Fikirlerinizi yorumlardan bildirmeyi unutmayın, afiyet olsun!