DİYARBAKIR

Diyarbakır Barosu: Cenazelerin bekletilmesi uluslararası hukuku ihlal ediyor

Diyarbakır Barosu, Suriye'de hayatını kaybeden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in cenazelerinin Türkiye'ye getirilmesi için 48 saattir bekletilmesini kınadı ve ölüye saygı, gömülme hakkı ve yakınların yas tutma hakkının ihlal edildiğini belirterek, hukuksuz uygulamanın sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Abone Ol

Diyarbakır Barosu, 19 Aralık 2024 tarihinde Suriye’de SİHA saldırısında hayatını kaybeden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in cenazelerinin Türkiye’ye getirilebilmesi için Irak Kürdistan Federe Bölgesi’ne geçmek üzere Habur Sınır Kapısı’na gelen aileleri ve aralarında milletvekili ve STK temsilcilerinin bulunduğu heyetin, 48 saatten fazla bir süredir sınırda bekletilmesini kınadı.

Diyarbakır Barosu, yaptığı açıklamada, cenazelerin teslim edilmemesinin, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları çerçevesinde büyük bir ihlal olduğunu vurguladı. Baro, "Ölüye saygı ve veda hakkı, insan haklarının temel bir unsurudur. Cenazelerin ailelerine verilmemesi, hem hukuki hem de ahlaki açıdan kabul edilemez bir durumdur" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Lahey Sözleşmesi, Cenevre Sözleşmeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelere atıfta bulunularak, her bireyin gömülme hakkı ve yakınlarının yas sürecini geçirebilme hakkının güvence altına alındığı hatırlatıldı. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, cenazelerin yakınlarına verilmemesini AİHM’nin 8. maddesi çerçevesinde bir ihlal olarak kabul ettiği belirtildi.

Diyarbakır Barosu, “İnsan hakları, hukukun temel ilkeleri ve kültürel değerler çerçevesinde, yaşamını yitiren gazetecilerin cenazelerinin ailelerine verilmesi, hukuka aykırı engellemelerle geciktirilmeden yapılmalıdır” diyerek, Habur Sınır Kapısı’ndaki bekletmeye son verilmesi çağrısında bulundu.

Baro, cenazelerin en kısa sürede ailelerine teslim edilmesini ve bu hukuksuz uygulamanın derhal sonlandırılmasını talep etti.