AMED TIMES- Avrupa'nın en büyük ve en prestijli tıp üniversitelerinden biri olan Karolinska Enstitüsü'nde (KI), yıllardır toplanan araştırma örnekleri derin dondurucu arızası nedeniyle kullanılamaz hale geldi. İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan ve Nobel tıp ödüllerinin kazananlarını belirleyen Enstitü'deki zararın milyonlarla ölçüldüğü, Noel arifesinde yaşanan arıza hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.
Enstitü'den yapılan açıklamada, araştırma için toplanan numuneleri likit nitrojen ile soğutan ve -190 derecede tutması gereken derin dondurucunun arızalandığı belirtildi. Buna göre, likit nitrojen eklenmeden en fazla dört gün çalışabilen dondurucu tanklarına, arıza nedeniyle beş gün boyunca likit nitrojen takviyesi yapılamadı.
Farklı kurumlardan toplanan ve bazıları neredeyse 30 yıllık olan numuneler kullanılamaz hale geldiğini belirten KI'nın güney kampüsü dekanı Matti Sällberg, "Arıza, İsveç için kesinlikle en kötü zamanda, Noel'den sadece bir gün önce meydana geldi" dedi.
'Tahmini Değer 1.44 Milyar TL'
Olayın polise bildirildiği ve üniversitede iç soruşturma açıldığı belirtilirken, İsveç medyası zarar gören numunelerin tahmini değerinin yaklaşık 500 milyon kron (yaklaşık 1.44 milyar TL) olduğunu yazdı. Sällberg de henüz resmi bir zarar hesabı yapmadıklarını ama milyonlardan söz edilebileceğini belirterek, "En kötü etkilenen numuneler lösemi araştırması alanında. Bunlar, neredeyse 30 yıldır hastalardan toplanıyordu" diye konuştu. Dekan, "Şu an bunun dış müdahale kaynaklı olduğuna dair bir işaret yok ama her ihtimalin incelenmesi için polise bildirildi" dedi.
Etkilenen numunelerin sadece araştırma amaçlı olduğu ve şu an hasta olan kişilerin arızadan olumsuz etkilenmeyeceği belirtilse de, Enstitü'de gelecek için planlanan birçok araştırmada plan değişikliği yapılacak.