SİYASET

DEM Partili Beştaş: 'Kürtçe’ye yönelik ayrımcılık ve kadın hakları ihlalleri kabul edilemez'

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de kayyım uygulamalarını antidemokratik ve hukuk devletine aykırı bularak, kayyımların halk iradesini gasp ettiğini, yargının tarafsızlığını kaybettiğini ve Kürtçe ile kadın hakları konusunda ayrımcılık yapıldığını eleştirdi.

Abone Ol

TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri sırasında söz alan DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, kayyım uygulamalarına sert eleştirilerde bulundu. Beştaş, kayyım sisteminin antidemokratik olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Kayyım pandemi oldu. Pandemi olarak hayatımızı tehdit ediyor. Kayyım yöntemlerinin antidemokratik olduğunu tartışmayacağız. Sayın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ‘hukuk devletiyiz’ demeyi çok seviyor. Türkiye hukuk devleti olmayı bıraktığından beri köprünün altından çok sular geçti.”

Beştaş, şu an yürürlükte olan kayyım sisteminin halk iradesini gasp ettiğini söyleyerek, şu ifadeleri ekledi: “Her seçim döneminde kaybediyorsunuz. Ama ne yapıyorsunuz? Gasp ediyorsunuz, el koyuyorsunuz. Orayı rant kaynağı olarak görüyorsunuz. Bakanlığınız hak ihlallerinde sınır tanımıyor. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerin sınırları yerle bir edilmiş durumda.”

“Hukuk Devleti olmaktan çıktık”

Kayyım atamalarında yargının tarafsızlığını yitirdiğini belirten Beştaş, şu ifadeleri kullandı: “Adalet Bakanlığı, soruşturma makamları suç uyduruyor, İçişleri Bakanı kayyım atıyor. Kuvvetler ayrılığı bu ülkede yoktur. Raftaki dosyalar indiriliyor ve talimatla hüküm veriliyor. Bizim belediye eş başkanlarımızın davaları demokratik siyaset, ifade özgürlüğüdür. Ama kayyımların işlediği suçları neden yargılamıyorsunuz? Halkın malına el koyan kayyımların yolsuzlukları neden cezasız kalıyor?”

Kayyımların icraatlarını eleştiren Beştaş, özellikle Diyarbakır ve Mardin belediyelerinde yapılan uygulamalara dikkat çekti: “Mardin kayyımı, Kırklareli’ne yol yapıyor ama Mardin’in yolları yok. Halkın kaynakları böyle çarçur ediliyor.”

Kürtçe’ye düşmanlık eleştirisi

Beştaş, kayyım yönetiminde Kürtçe’ye yönelik ayrımcı uygulamaları da gündeme getirerek, şu sözleri dile getirdi: “Trafik kurallarında ‘yavaş’, ‘önce yaya’ gibi ifadelerin Kürtçesi sildiriliyor. Kürtçe tabelalar suç sayılıyor ama Antalya’da, Trabzon’da Arapça ve İngilizce tabelalar var. Kürt’e düşmanlık yapılıyor.”

Kadın haklarına yönelik tepki

Kadın hakları konusunda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamalarına tepki gösteren Beştaş, şu ifadeleri kullandı: “Koruma kararı altındaki kadınların suçlu ilan edilmesi kabul edilemez. Kadınları korumak için alınması gereken önlemleri almayan, ülkede her gün üç kadının öldürülmesine sessiz kalan bir anlayış, suçun bizzat ortağıdır.”