GÜNEYDOĞU

Dededen kalan miras: Taş ustası, tarihi eserleri aslına uygun şekilde restore ediyor

Mardinli taş ustası Ali Solmuş, dededen miras kalan taş işçiliğiyle Türkiye genelindeki tarihi yapıların restorasyonunu üstleniyor.

Abone Ol

Mardinli taş ustası Ali Solmuş, dededen ve babadan öğrendiği taş işçiliğiyle Türkiye’nin dört bir yanındaki önemli tarihi yapıların restorasyon işlerinde çalışıyor. 1994 yılında Mardin’de doğan ve 6 yaşından itibaren taş ustalığına adım atan Solmuş, İstanbul Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Sultan Ahmet Camii ve Edirne Selimiye Camii gibi önemli yapıların restorasyon projelerinde görev aldı.

Şu anda Van Erciş’te 2011 depreminde yıkılan Zortul Kümbeti'nin restorasyonunu yürüten Solmuş, tarihi yapıların aslına uygun şekilde korunmasına büyük bir titizlikle yaklaşıyor. İşlerinin yoğunluğundan dolayı gece gündüz çalıştığını belirten Solmuş, gençlere örnek olabilmek için yaptığı işleri sosyal medyada paylaşıyor. Ailesiyle birlikte Türkiye genelinde restorasyon çalışmalarını sürdüren Solmuş, "Ecdadımızın bize bıraktığı eserleri onarıyoruz, günümüze kazandırıyoruz" diyerek tarihi yapıları koruma misyonunu sürdürüyor.

Aşkla yapılan bir meslek

Solmuş, taş işçiliğinin aileden miras kaldığını ifade ederek, “Bu meslek babamızdan bize aktarıldı. 6 yaşından beri taş ustalığı yapıyorum ve bu işe tutkuyla bağlıyım” dedi. Gençlere meslek edinmeleri tavsiyesinde bulunan Solmuş, taş işçiliğinin hayatının bir parçası olduğunu belirterek, Mardin’deki evlerinin adeta bir taş sarayı gibi olduğunu söyledi. Solmuş, taş işçiliğine olan tutkusunu, “Bizim hayatımız taş; kül tablamız, masalarımız, pencerelerimiz bile taştan” sözleriyle dile getirdi.