TBMM’de düzenlenen Saadet-Gelecek Partileri ortak grup toplantısında konuşan Davutoğlu, Türkiye’nin çok kapsamlı bir temiz siyaset reformuna ihtiyacı olduğunu vurguladı. Devletin içine sızan yapılanmalara karşı tedbir alınması gerektiğini belirten Davutoğlu, “Devletimize musallat olmuş iki terör örgütünden hep bahsedildi: FETÖ ve PKK. Devletin içinde çeteleşen her türlü faaliyet devleti içten içe yok eder. Bu nedenle kapsamlı bir reform hareketi şart” dedi.
Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın Meclis'ten PKK'ya silah bırakma çağrısı yapması yönündeki açıklamasına ilişkin," Onun TBMM'de konuşmasını savunurken, cumhurbaşkanlığına aday olmuş, bir partinin genel başkanlığını yapmış, milletvekili olarak Meclis'te bulunmuş, hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı olan Selahattin Demirtaş'ı bir muhatap olmaktan çıkarmanın ne tutarlılığı var" dedi.
“Toplumun sinir uçlarıyla oynamak tehlikeli”
Bahçeli’nin Öcalan'ın çağrısına yönelik açıklamalarına dikkat çeken Davutoğlu, “Toplumsal psikolojiyi tahrip edecek süreçlere izin vermemek gerekir. Kürt sorununun, Alevi sorununun ve muhafazakar-laik geriliminin azaltılması için stratejik ve şeffaf adımlar atılmalı. Fevri açıklamalarla toplumun sinir uçlarını tahrik etmek doğru değil” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, Bahçeli’ye çağrıda bulunarak, şeffaf bir süreçle milli birliğin tahkim edilmesi gerektiğini belirtti. “Toplumun önüne net bir eylem planı koyulmalı, böylece hem şehitlerimizin hukuku korunmalı hem de terörün sonlandırılması sağlanmalı” dedi.
Arıkan: “Yeni muhatap aramak gerilim yaratır”
Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Mahmut Arıkan da konuşmasında, Türkiye’nin kadim sorunlarının günlük siyasi hesaplara kurban edilmemesi gerektiğini söyledi. Arıkan, “Halihazırda siyasal ve hukuki karşılığı olan aktörler varken yeni muhatap aramak iyi niyetli bir çaba değildir. Bu arayış, yeni gerilimlerin temelini atar” diye konuştu. Ayrıca, bu durumun Türkiye’nin karşılaşabileceği yeni bölgesel sıkıntıların işareti olabileceğini belirtti.
Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, Cumhur İttifakı’nın Öcalan ile ilgili adımlarını eleştirirken, Türkiye'nin iç meselelerinin daha dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.