Günlük hayatımızda şifalı otlar çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Çiriş otu da bu çok yönlü otlardan biridir. Hem gıda alanında besin takviyesi olarak kullanılan hem de tekstil alanında kullanılabilen bu ot oldukça faydalı olmasıyla bilinir. Peki, Çiriş otunun faydaları nelerdir? Beraber inceleyelim!

Çiriş Otu Nedir?

Çiriş otu yenilebilir yabani bir ottur. Genellikle Bingöl yöresinde yetişen bir bitki türüdür. Bu ot halk tarafından gıda kaynağı olarak kullanıldığı gibi, tıbbi amaçla birtakım hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Çok yönlü bir ot olan çiriş otu aynı zamanda tekstil alanında da uzun zamandır kullanılmaktadır.

Çiriş otuna aynı zamanda güllük, dağ pırasası, kiriş otu, sarı zambak ve yabani pırasa da denir. İsmi bölgesine göre değişiklik gösterse de faydaları her bölgede kabul edilir.

Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?

Ciris Otunun Faydalari Nelerdir3

Çiriş otunun bolca faydası vardır. Vücut sağlığından akıl sağlığına kadar birçok sorunun tedavisinde doğal bir çözüm olarak tercih edilir. Çiriş otunun faydalarına geçmeden önce bu otun bir tedavi yöntemi olmadığını hatırlatalım...

Çiriş otunun faydaları aşağıdaki gibidir:

  • C vitamini, glutatyon, potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, antioksidan içeriği ve B3 vitamini bakımından zengin bir bitkidir.
  • Sindirim sistemi sağlığını destekleyerek mide yanması, şişkinlik gibi sorunları giderici bir etki sağlar. Ayrıca idrar söktürücü etkisi ile vücutta biriken ve olumsuz etkiler yaratan toksinlerin atılmasını sağlayarak böbrek sağlığına da destek olur.
  • Hücre içi antioksidan olarak karsinojen maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
  • Radyasyonun zararlı etkilerinden koruduğu söylenir.
  • Bronşit, tüberküloz ve amfizem tedavisinde olumlu etkileri ile destek sağlar.
  • Serbest radikaller, vücutta oksidatif strese neden olan olumsuz etkenlerdir. Çiriş otu içeriğindeki antioksidanlar yardımı ile serbest radikallerle savaşır.
  • Antiinflamatuar etkisi ile iltihaplanmayı giderici fayda sağlar.
  • Beyaz kan hücreleri üretimini arttırarak bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırarak hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Çiriş otu içeriğindeki glutatyon, hücresel işlevler için gereklidir, kalp beyin bağışıklık sistemlerini, göz, karaciğer, böbrekler, deri ve akciğeri oksidatif strese ve hasara karşı korur.

ÖNEMLİ NOT: Bütün takviye gıdalar gibi Çiriş otu da alerji riskine karşı doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Kullanım ve dozaj ayarları bir doktor tarafından yapıldığı sürece yan etki gözlenmemiştir.

Uzmandan uyarı: “Çocukların yanında haber izlemeyin” Uzmandan uyarı: “Çocukların yanında haber izlemeyin”

Çiriş Otu Nerelerde Kullanılır?

Ciris Otunun Faydalari Nelerdir2

Daha önce bahsettiğimiz gibi, Çiriş otu hem sayısız faydasıyla alternatif tıbbın bir parçasıdır, hem de tekstil sektöründe yapıştırıcı olarak kullanılabilir.

Yukarıda listelenmiş sağlık sorunlarına iyi geldiği için Çiriş otu en çok takviye gıda olarak kullanılır. Hemoroid, romatizma, egzama, mide tahrişi, apse, kemik kırıkları gibi durumlarda en çok tercih edilen doğal tedavilerden biridir.

Aynı zamanda ayakkabıcılık ve ciltçilik sektöründe yapıştırıcı olarak kullanılır. İspirto imalatında da kullanıldığı bilinir.

İlginizi Çekebilir: Çoban Çökerten Otunun Faydaları!

Son olarak Çiriş otunun kökü, gövdesi, meyve ve yaprakları konservelenerek gıda olarak kullanılır. Pilavlara yahnilere ve böreklere lezzet katmasıyla bilinir.

Çiriş otu hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizin için derledik. Sizin sevdiğiniz başka bir tüketim yolu veya kullanım alanı varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz! Afiyet olsun!

NOT: Bu yazıdaki bilgiler doktor tavsiyesi yerine geçmez. Herhangi bir sağlık sorununun varlığında ilk olarak doktora danışmalısınız.

Editör: Alp Editor