Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yakın Çernobil Nükleer Santrali'nde 14 Şubat sabahı büyük bir patlama meydana geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), patlamayı sosyal medya üzerinden duyururken, patlamanın santralin dördüncü reaktörünün kalıntılarının bulunduğu çelik kalkanda gerçekleştiğini bildirdi.
IAEA, olayın ardından patlamanın yangına yol açtığını ve santraldeki ekibin patlama sesini duyduğunu açıkladı. Ajans, yaptığı açıklamada patlamanın ardından çelik kalkanın çatısına bir insansız hava aracının (İHA) çarptığını belirtti. Ancak, santralin iç ve dışındaki radyasyon seviyelerinin normal olduğunu vurgulayan IAEA, durumun istikrarlı olduğunu ve herhangi bir zayiat olmadığını ifade etti. Ajans, durumu yakından takip etmeyi sürdüreceğini açıkladı.
Zelenskiy: "Rusya saldırı gerçekleştirdi"
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Çernobil’deki patlamadan Rusya'yı sorumlu tutarak, bir Rus insansız hava aracının yüksek patlayıcı başlık taşıyarak nükleer santrali hedef aldığını öne sürdü. Zelenskiy, patlamanın dördüncü reaktörün etrafındaki kalkanın hasar gördüğünü ve hasarın büyük olduğunu belirtti. Ayrıca, patlamadan sonra santraldeki radyasyon seviyelerinin artmadığını vurgulayan Zelenskiy, durumu bir video ve fotoğraflarla da duyurdu.
Çernobil faciası ve güvenlik önlemleri
Çernobil Nükleer Santrali, 1986 yılında yaşanan büyük felaketle dünya tarihine geçmişti. 26 Nisan 1986’da dördüncü reaktörde meydana gelen patlama, 1945’te Hiroşima'ya atılan atom bombasının 50 katı kadar radyasyon salmıştı. Patlamanın ardından çevre ülkeler dahil birçok bölgeye radyoaktif bulutlar yayılmıştı. Çernobil faciası, yaklaşık 200 bin kişinin ölümüne ve çevredeki tarım alanlarının uzun yıllar boyunca yasaklanmasına yol açmıştı.
2016 yılında dev bir çelik kalkanla kapatılan reaktör, olası radyoaktif sızıntıları engellemek için tasarlanmıştı. Bu kalkan, 275 metre genişliğinde ve 108 metre uzunluğunda olup, inşa edilmesi yaklaşık 1,6 milyar dolara mal olmuştu.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekün işgalinin ardından Ocak 2023’te Çernobil’de güvenlik ve nükleer enerji uzmanlarından oluşan bir kalıcı misyon göndermişti.
Çernobil’deki patlamanın ardından Rusya tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, IAEA ve Ukrayna yetkilileri durumu izlemeye devam ediyor.