Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki Çayönü Tepesi'nde 1964 yılından bu yana gerçekleştirilen kazılar, göçebelikten yerleşik hayata geçiş sürecini aydınlatıyor. Bu yıl, kazıların 60. yılı anısına ‘Çayönü Tepesi: 60 Yıl 60 An' sergisi düzenlendi.
Serginin 60. yılı kutlandı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Sarıaltun, serginin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Sarıaltun, “Bu yıl, Çayönü Tepesi'nin kazısının başlangıcından 60 yıl sonra önemli bir dönüm noktasını kutluyoruz. Amacımız, 1964'ten 2024'e kadar olan tüm kazı süreçlerini halkımızla paylaşmak,” ifadelerini kullandı.
''Sergide insanın içinde olduğu anları yansıtan karelere odaklandık''
Sergide, kazı sürecinde çekilen fotoğrafların yanı sıra arkeologların yaşadığı anlar da ön plana çıkıyor. Sarıaltun, “Genelde arkeolojik kazılarda final fotoğrafları ön plana çıkar, ancak biz bu sergide insanın içinde olduğu anları yansıtan karelere odaklandık,” dedi.
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Şelale Aktaş ise, "Bu benim üçüncü katıldığım kazı. Sergimiz, Çayönü Tepesi'nin 60 yıllık serüvenini yansıtmak için düzenlendi. Yaşadığımız mutlulukları ve zorlukları paylaşmak istiyoruz," diye konuştu.
Serginin açılışına Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Sabahattin Genç, Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl ve diğer davetliler katıldı.