Doğal yöntemlerle üretilen ve kendine özgü tadıyla dikkat çeken Karakovan Balı, bu yıl hem yerel üreticilerin hem de bal severlerin ilgisini çekiyor. Söğüt dallarından yapılan, etrafı kil ve gübre ile sıvanan özel kovanlarda elde edilen bu değerli balın kilogramı bin 500 ile 2 bin lira arasında değişiyor.

Yüksek rakımlı yaylalar ve zengin flora

Türkiye’de en geç hasat yapılan illerden biri olan Bitlis’te, yüksek rakımlı yaylalarda üretilen bal, zengin florasıyla ön plana çıkıyor. 2 bin 500 rakımlı yaylalarda bırakılan kovanlar, arıların binlerce bitki özünden elde ettiği organik karakovan balıyla doluyor. Soğuk havanın başlamasıyla ekim ve kasım aylarında hasat edilen karakovan balı, bilimsel olarak yüksek kaliteye sahip olduğu belirtiliyor.

"Bu yıl rekolte yüksek"

Dededen kalma arıcılık mesleğini sürdüren Bitlisli balcı Güven Güngördü, bu yıl karakovan balında hem kalite hem de rekolte açısından olumlu sonuçlar beklediklerini belirtti. Güngördü, “2 bin 300 rakımlı yaylamızda karakovan balının hasadına başladık. Soğuk alması gereken karakovan ballarımızı, ekim ve kasım aylarında hasat ediyoruz. Bitlis'in endemik bitkilerle dolu arazileri balın kalitesini artırıyor. Prolin değerlerinin yüksek olması balımızın kalitesini kanıtlıyor. Bu sene kovan başına 7-8 kilo bal alıyoruz, bu da önceki yıllara göre ciddi bir artış” diye konuştu.

Adıyaman'da 3 bin yıllık kaya yerleşkeleri tespit edildi Adıyaman'da 3 bin yıllık kaya yerleşkeleri tespit edildi

Bitlis’te üretilen karakovan balına il merkezinin yanı sıra ülke genelinden de yoğun talep olduğu ve bölgedeki arıcıların ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri ödüllerin, Bitlis balının tanıtımına katkı sağladığı vurgulanıyor.

Kaynak: İHA