Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Ahlat Müze Başkanlığı tarafından yürütülen Bitlis Kalesi kazılarında bu yıl yaklaşık 100 metrelik su künkleri (su borusu) ortaya çıkarıldı. Kazılarda, tarihi Sinan Bey Hamamı’na giden su künklerinin yanı sıra sikkeler, lüle taşları, küpler, mimari yapılar, kandiller, seramik parçaları, cam, metal ve kemik objeleri de bulundu.

Kazı çalışmaları devam ediyor

Kazılar, Bitlis Eren Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu’nun bilimsel danışmanlığında, 5 uzman ve 15 kişilik bir işçi ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. 2004 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi tarafından başlatılan kazı çalışmaları, 2015 yılına kadar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından sürdürüldü. Bu yıl tekrar Ahlat Müze Başkanlığı ve Bitlis Eren Üniversitesi iş birliğiyle başlatıldı.

Kazı Çalışmaları

Şanlıurfa’da tüm açık alan etkinlikleri yasaklandı! Şanlıurfa’da tüm açık alan etkinlikleri yasaklandı!

Su künklerinin, 1530-1540 yıllarında yapıldığı belirtiliyor

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Fuat Eker, kazıların 5 yılda tamamlanmasının planlandığını belirtti. Eker, “Bu yıl en önemli bulgumuz, dönemin su tesisatını temsil eden künk sistemini ortaya çıkarmamız oldu,” dedi. Su künklerinin, Sinan Bey Hamamı'nın yapımına denk geldiği düşünülen 1530-1540 yıllarında yapıldığı belirtiliyor. Kazıların tamamlanmasının ardından kalenin restore edilip ziyaretçilere açılması hedefleniyor.

Kaynak: İHA