AMED-  Diyarbakır tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış köklü bir tarihi geçmişe sahip bir şehir. Hem tarihi mekanları hem de kültürel zenginliğiyle göz kamaştıran bir şehir.

Bayram tatilinde Diyarbakır'ı ziyaret edenler için gezilecek birçok tarihi mekan bulunmaktadır.
Kentte gelen ve bu güzelikleri yerinde görmek isteyenler için  şehrin en önemli tarihi yerlerinden 7 tanesini sizler için listeledik:

1- Diyarbakır Kalesi ve Surları: İlk sırada tabi ki şehrin kalesi var. Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun, sağlam ve geniş surlarına sahip olan bu yerin 7000 yıllık tarihi bulunur. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan kale, iç ve dış kale olmak üzere iki yapıdan oluşur. Dünyanın en eski ve sağlam yapıları arasında gösterilen Diyarbakır Kalesi ve Surları, 30’un üzerinde uygarlığın izlerini taşır.

136011

2-On Gözlü Köprü: Diyarbakır’ın sembol noktalarından ve oldukça önemli tarihi değerlerinden biri olan On Gözlü Köprü, şehrin Sur ilçesinde konumlanır. Mervaniler zamanında Kadı Ebü’l-Hasan Abdülvâhid tarafından 1064 ile 1065 yılları arasında yaptırılan köprü, Mimar Ubeyd’in eseridir. 172 metre uzunluğundaki köprü, adından da anlaşılacağı üzere on adet açıklığa, yani göze sahiptir.

On Gozlu Kopru Tigris

3- Sülüklü Han: Şehrin merkezi ilçelerinden olan Sur’da yer alan Sülüklü Han, 1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ile kızı Atike Hatun tarafından inşa ettirilir. Tamamı siyah bazalt taştan yapılan Sülüklü Han, ismini ise avlusunda şifa amaçlı satılan sülüklerden alır. İlk yapıldığında üç katlı ve her katında 18’er odası bulunan han, günümüzde yalnızca tek katı ile ulaşabilmiştir. Bugün ise kafeterya olarak işletilmektedir.

Diyarbakirin Tarihine Isik Tutan Mekan Suluklu Han 4

3-Ulu Cami: Diyarbakır'ın tarihi dokusunu süsleyen ve Anadolu'nun en eski camilerinden biri olan Ulu Cami, şehrin simgelerinden biridir. Selçuklu döneminde inşa edilen bu muhteşem yapı, mimari zarafeti ve tarihi önemiyle ziyaretçileri kendine hayran bırakmakta. Büyük bir iç avluya sahip olan caminin etkileyici minaresi, çevresindeki tarihi dokuya hakimiyetiyle meşhur. İç mekanında ise Osmanlı dönemine ait süslemeler ve ahşap işçiliğiyle göz kamaştıran detayları görebilirsin. Ulu Cami, Diyarbakır'ın kültürel ve dini mirasının bir parçası olarak ziyaretçilerine tarih ve estetik açısından büyüleyici bir deneyim sunuyor.

Diyarbakır'da başhekime silahlı saldırı Diyarbakır'da başhekime silahlı saldırı

Diyarbakır Ulu Cami Ali Düzdemir 38 Kopya

4- Hasan Paşa Hanı:  Hasan Paşa Hanı, şehrin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan etkileyici bir yapı. Osmanlı döneminde inşa edilen han, ticaretin ve konaklamanın merkezi olarak hizmet vermiş. Yüksek tonozlu giriş kapısı ve avlusuyla son derece dikkat çekici. İç avlusu etrafında yer alan revaklar, eski ticaret atmosferini yansıtarak ziyaretçilere nostaljik bir deneyim sunmakta. Günümüzde, han, kültürel etkinliklerin düzenlendiği bir mekan olarak halen kullanıyor.

Hasan Pasa Hani

5-Çayönü Höyüğü: Dünya uygarlık tarihine ışık tutan en eski yerleşkelerden Çayönü Höyüğü, şehrin Ergani ilçesinde bulunur. Arkeolojik çalışmalarının halen devam ettiği höyükteki ilk kazı çalışması 1964 yılında başlar. Milattan önce 10200 yılına kadar uzanan katmanlara sahip olan höyük, tüm dünya tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Cayonu Tigris 001

7-Malabadi Köprüsü: Diyarbakır denince ilk akla gelen yerlerden olan Malabadi Köprüsü, şehrin Silvan ilçesinde konumlanır. 1147 yılında Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından inşa ettirilen ve 12’nci yüzyıl Selçuklu anıtsal mimari özelliklerini barındıran köprünün en yüksek noktası 40,8 metredir.

Malabadi

Kaynak: Amed Times