Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kasım ayına ait Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, kasım boyunca gazeteciler 87 kez hakim karşısına çıktı. Öne çıkan olaylardan biri, Birgün yazarı Gözde Bedeloğlu'nun MHP Milletvekili Sermet Atay’ın şikayeti üzerine para cezasına çarptırılması oldu. Ayrıca, Halktv.com.tr yazı işleri Müdürü Dinçer Gökçe, gazetepencere.com yazı işleri Müdürü Nilay Can ve Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 17 gazeteci gözaltına alındı.

Raporda, 2022 yılında dezenformasyonla mücadele kapsamında başlatılan soruşturmalarla ilgili olarak gazeteciler Fatih Altaylı, İsmail Saymaz ve Evren Demirdaş’a yönelik de bilgilere yer verildi. Gözaltına alınan gazeteciler arasında 23 Derece sosyal medya hesabının sahibi Gökhan Özbek de bulunuyor.

SMA’lı bebeğin babası gece kulübü videoları sonrası intihar etti SMA’lı bebeğin babası gece kulübü videoları sonrası intihar etti

Kayyım uygulamaları ve gazetecilere yönelik engellemeler

Kasım ayında belediyelere kayyım atanması süreçlerine ilişkin haberlerin engellendiği gözlendi. Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in yerine kayyım atanmasının ardından, bu sürece dair haberler nedeniyle "10Haber" muhabiri Furkan Karabay tutuklandı. Ayrıca, Batman’daki kayyım protestolarını takip eden gazeteciler Pelşin Çetinkaya ve Veysi Akören de gözaltına alındı. 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerini takip eden gazeteciler de Beyoğlu ve Diyarbakır’da engellemelerle karşılaştı.

RTÜK’ten ceza yağdı

RTÜK, Kasım ayında birçok televizyon kanalına cezalar verdi. Halk TV, Flash Haber, Tele 1, Sözcü TV, NOW TV gibi kanallar, çeşitli yayınları nedeniyle ceza aldı. Belediyelere kayyım atanmasının eleştirildiği yayınlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talepleri doğrultusunda Kanal D’ye yapılan cezalar da raporda yer aldı.

Erişim engelleri

Erişim engellerine de dikkat çekilen raporda, Anayasa Mahkemesi’nin 5651 sayılı kanunun 9. maddesini iptal etmesinin ardından kişilik hakları gerekçesiyle alınan haberlere erişim engeli kararlarında azalma görüldü. Ancak, milli güvenlik gibi gerekçelerle erişim engellemelerinin sürdüğü vurgulandı.

Bu rapor, gazetecilerin karşılaştığı zorlukları ve Türkiye'deki basın özgürlüğü ile ilgili önemli gelişmeleri gözler önüne seriyor.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı