Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “Aranıyor” başlığıyla kırmızı bülten hazırlayarak uyardığı zararlı tür olan Turunçgil Uzun Antenli Böceği (Anoplophora Chinensis), İstanbul’un Avcılar ilçesindeki bazı ağaçlarda tespit edildi. Türkiye'de nadir rastlanan, ancak karantinaya tabi tutulan bu böcek türü, ağaçların ölümüne neden oluyor.
KİMYASAL İLAÇLAR ETKİ ETMİYOR
Uzmanlar, söz konusu böceğe karşı şu an için hiçbir kimyasal ilacın etkili olmadığını belirtiyor. Bu durum, böcekle mücadeleyi daha da zorlaştırıyor.
AVRUPA’DA DA YAYGIN
Turunçgil Uzun Antenli Böceği; İtalya, İsviçre, Fransa, Almanya ve Hırvatistan gibi birçok Avrupa ülkesinde de zaman zaman görülüyor. Türkiye’de de sınırlı sayıda vakayla karşılaşılmış olsa da, yayılma riski yüksek olarak değerlendiriliyor.
ÇOK SAYIDA AĞAÇ TÜRÜNÜ YOK EDİYOR
Oldukça geniş bir bitki yelpazesinde etkili olan bu zararlı böcek, turunçgillerin yanı sıra ceviz, elma, Avustralya çamı, ebegümeci, çınar, söğüt, armut, dut, Çin üzümü, kavak, liçi, kumkuat, Japon kırmızı sediri, meşe ve ficus gibi birçok sert ağaç türünü de kurutarak yok edebiliyor.
AVCILAR’DA AĞAÇLAR SÖKÜLEREK İMHA EDİLDİ
Avcılar’da tespit edilen ağaçlar, böceğin yayılmasını önlemek amacıyla köklerinden sökülerek imha edildi. Bakanlık yetkilileri, halkı dikkatli olmaya ve şüpheli durumları bildirmeye çağırdı.
AĞAÇLAR KÖKLERİNDEN SÖKÜLDÜ
Cihangir Mahallesi'nde bazı sokaklarda kaldırımlarda bulunan akça ağaç ile dişbudak ağaçlarının bu böceklerin istilasına maruz kaldığı belirlendi. Avcılar İlçe Tarım Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Avcılar Belediyesi ortak saha çalışması yaparak tespit edilen, böceğin kısmen veya tamamen kuruttuğu 23 ağaç işaretlendikten sonra iş makineleri ile köklerinden söküldü.
AĞAÇLAR HİÇBİR ALANDA KULLANILAMIYOR
Ağaçların dikili olduğu yerler zararlının çoğalma veya yayılma olasılığı göz önüne alınarak beton ile kapatıldı. İlaçlamanın etki etmediği, böceğin kuruttuğu tespit edilen ağaçların kökünden sökülerek parçalandığı ve ardından imha edilerek hiçbir alanda kullanılamadığı öğrenilirken bakanlığın 'kırmızı listesinde' yer alan bu zararlıya karşı izlenecek yöntemlerin 2014 yılında Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.