Sancar, beyin kanseri ile ilgili araştırmalarında yeni bir aşamaya geçtiğini açıkladı. Sancar, "Hücrelerin hasarlı DNA’yı tamir ederek genetik bilgiyi nasıl koruduklarını moleküler düzeyde haritalayan" konusundaki çalışmalarının yaklaşık 10 yıl sürdüğünü belirtti. Yakın zamanda, hücre kültürüne eklenen EdU'nun hem normal hücreleri hem de kanser hücrelerini etkili bir şekilde öldürdüğünü belirten Sancar, bu durumun birkaç yıl önce bilim insanları tarafından keşfedildiğini fakat daha fazla ilerleme kaydedilemediğini ifade etti.

Beyne kolay şekilde girip kanser hücresini öldürüyor

Çarşı davasında 11 yıl sonra beraat kararı kararı Çarşı davasında 11 yıl sonra beraat kararı kararı

Beyin tümörlerinin, kanserin ölüm sebepleri arasında 10. sırada yer aldığını söyleyen Sancar, kanserli hastaların çoğunda yaygın olarak kullanılan "Cisplatin" adlı ilacın beyin bariyerini geçemediğini vurguladı. Öte yandan, EdU molekülünün bu bariyeri aşmadan beyne girebildiğini belirtti. Sancar, "Keşfimizde ortaya koyduğumuz bileşen, beyne kolaylıkla giriyor ve kanser hücresini öldürüyor" dedi.

EdU'nun potansiyeli

Sancar, EdU'nun toksisite düzeyi ve hızlı bölünen hücrelere karşı gösterdiği seçicilik nedeniyle, etkili bir beyin kanseri ilacının temelini oluşturabileceğini vurguladı. Bu yeni buluş, beyin kanseri tedavisinde umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi