AMED TIMES - Kırıkkale'de bulunan kil tablet hem Hitit hem de Hurri dillerinde çivi yazısı ile yazıldığı tespit edildi.
Hitit yazıtında savaşın başlangıcı anlatılırken, Hurri yazıtında zafer için bir dua yer alıyor. Kırıkkale'deki kazılarda bulunan 3 bin 300 yıllık bir kil tablet, Tunç Çağı devleti olan Hitit İmparatorluğu’nun felaketle sonuçlanan yabancı istilasını anlatıyor.
Tabletin çivi yazılı metninin çevirisine göre, istila, Hitit iç savaşı sırasında savaşan gruplardan birine yardım etme niyetiyle gerçekleştirildi. Avuç içi büyüklüğündeki tablet, Mayıs 2023’te Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog Kimiyoshi Matsumura tarafından, Ankara’nın yaklaşık 60 kilometre güneydoğusundaki Büklükale’deki Hitit kalıntıları arasında bulundu.
Çalışmalar 15 yıldır sürüyor
Arkeologlar Büklükale’nin büyük bir Hitit kenti olduğunu düşünüyor. Yapılan yeni keşifler, buranın aynı zamanda yaklaşık 112 km kuzeydoğusundaki Hitit başkenti Hattuşa’daki kraliyet ikametgahı ile aynı düzeyde olduğunu gösteriyor. Matsumura ve meslektaşları yaklaşık 15 yıldır Büklükale’deki kalıntıları kazıyor.
Arkeologlar, Büklükale’nin 3 bin yıl önce Hitit İmparatorluğu’nun önemli bir şehri olduğunu düşünüyor.
Matsumura, Hititlerin dini törenlerde Hurri dilini kullandığını ve tabletin Hitit kralı tarafından gerçekleştirilen kutsal bir ritüelin kaydı olduğunun anlaşıldığını dile getiriyor.