AMED  Bilim insanları, 4 bin yıllık bir kafatası üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda, Antik Mısırlıların kanser hastalığını anlamaya ve tedavi etmeye çalıştıklarına dair kanıtlar buldu. İspanya'daki Santiago de Compostela Üniversitesi'nden paleopatolog Edgard Camaros ve ekibi, bu keşfin Antik Mısır uygarlığının kanserle olan ilişkisini anlamada önemli bir adım olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, kanserli dokuya sahip bu antik kafatasını analiz ederek kanserin kemiğe yayılımını ve Antik Mısır'daki doktorların bu hastalığa nasıl müdahale ettiğini ortaya çıkarmayı amaçladı. Yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu mikroskopi ve çeşitli radyolojik teknikler kullanılarak yapılan bu araştırma, 30 ila 35 yaşlarındaki bir erkeğe ait kafatasında cerrahi kesik izlerinin bulunduğunu gösterdi.

Aşırı sıcaklar ölüm riskini artırıyor Aşırı sıcaklar ölüm riskini artırıyor

Kesik izlerinin keskin bir aletle yapılmış olabileceğini belirten araştırmacılar, bu izlerin kanseri anlamak veya tedavi etmek amacıyla yapılmış olabileceğini ifade etti. Ekip lideri Profesör Edgard Camaros, bu bulgunun Antik Mısır tıbbının kanserle başa çıkma veya keşfetme yöntemlerine dair eşsiz bir kanıt sunduğunu söyledi.

Araştırmanın detayları "Frontiers in Medicine" dergisinde yayımlandı ve Antik Mısır'daki tıbbi uygulamalara dair yeni bir bakış açısı sağladı.

Kaynak: AA