AMED TIMES - Türkiye'de uzun bir süredir gündemde olan “yeni anayasa” çalışmaları daha yasama dönemi başlamadan, tartışmaları başladı.
Geçtiğimiz günlerde Hür dava Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, yeni anayasa tartışmalarını değerlendirirken, Anayasa’da değiştirilemez maddelerin olmaması gerektiğini savunarak, “Değiştirilemez maddelerin olması hukuk tekniği açısından da siyaseten de doğru değil. Bu gelecek nesillerin iradesine ipotek koymadır” görüşünü dile getirdi.
Yapıcıoğlunun bu söylemi siyasi gündemi de harektlendirmiş hem muhalefet hemde iktidar cephesinden birbiri ardına açıklamalar gelmişti.
Vahap Çoşkun: Ölülerin dirilere hükmetmesidir
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr Vahap Çoşkun'da Yapıcıoğlu ile aynı fikirde.
Vahap Çoşkun'a göre, "Anayasaya değiştirilemez hükümler koymak, "kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatı" falan değildir. Doğrusunu Thomas Paine söyler: "Anayasaya değişmez hükümler koymak, ölülerin dirilere hükmetmesidir." diyor.
"Zira dünya nimetlerinden ölüler değil, diriler yararlanır"
Sosyal medya hesabından gündemdeki anayasa tartışmalarını değerlendiren akademisyen Çoşkun, tarihte en zeki Amerikan başkanları arasında gösterilen Thomas Jefferson bir cümlesini paylaşarak şu ifadelere yer verdi:
"Eski kuşakların iradesi, yeni kuşakları bağlamaz. Zira dünya nimetlerinden ölüler değil, diriler yararlanır. O halde yeni kuşakların, eski kuşakların yaptıkları anayasaları değiştirebilmeleri gerekir." Thomas Jefferson"
Tartışma nasıl başladı?
Siyasi partiler yeni anayasa masasına henüz oturmadı, ancak Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, mevcut anayasanın, Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı, yönetim şekli, başkentini ve vatandaşlık tanımını, tarif eden ilk 3 maddesinin değiştirilmesinin “teklif edilemeyeceğini düzenleyen 4. maddenin değiştirilmesini" istemesi, yeni bir tartışmaları da beraberinde getirdi.
Yapıcıoğlu, anayasanın dördüncü maddesinin bizzat 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından kaleme alındığını savunarak, bunun “Gelecek nesillerin iradesine ipotek kopmak” olarak nitelendirdi.
Yapıcıoğlu’nun açıklamalarına CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Sizin derdiniz ilk 3 madde. Siz monarşi istiyorsunuz. Laiklikten nefret ediyorsunuz. Demokrasiden hoşlanmıyorsunuz, ümmetçisiniz” sözleriyle tepki gösterirken, soysal medya üzerinden de tepkiler büyüdü.
Bu tartışmalar üzerine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da X hesabından yaptığı açıklamada anayasanın ilk 4 meddesinin "Değiştirilemez" ilkesinin korunması gerektiğine vurgu yapıp şu ifadelere yer vermişti: değiştirilmezlik ilkesi ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir. Bu temele sahip çıkmak da gelecek neslin ödevidir. Bu ödevi hatırlatacak değiştirilmezlik ilkesini vurgulamak da mevcut neslin görevidir."